Uutiskirjeemme tilaajaetuna saat 5 € alennusta vähintään 100 € tilauksesta! Tilaa tästä.

Vastuullisuus

Meillä on vastuu johtaa liiketoimintaamme mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Tavoitteenamme on saada ihmiset ulkoilemaan enemmän, ja siksi meidän on myös tehtävä osamme, jotta kaikki voivat ulkoilla myös jatkossa.

Sisältääkö tuotteenne vaarallisia kemikaaleja?

EU:n (ja Norjan) kemikaalilainsäädäntö on maailman tiukinta. Olet saattanut kuulla REACH-lainsäädännöstä, jolla säännellään suurta määrää kemikaaleja. Olemme Ruotsin valtion riippumattoman tutkimuslaitoksen (RISE) kemikaaliryhmän jäseniä. Kemikaaliryhmän avulla olemme kehittäneet tavan valvoa kemikaalien käyttöä erityisesti tuotteissa, jotka valmistetaan omille tuotemerkeillemme. Siihen kuuluu sopimusten tekeminen, tiedonkeruu, riskinarviointi ja testaus. Muiden tuotemerkkien osalta luotamme pääasiassa sopimusten tekemiseen.

Työmme perustuu Euroopan kemikaalilainsäädäntöön, mutta joissain tapauksissa olemme menneet vieläkin pidemmälle. Olemme kehittäneet "kieltoluettelon" kemikaaleista, materiaaleista, tuotantomenetelmistä ja tuotteista, joita emme hyväksy. Tämän kieltoluettelon lisäksi meillä on "vaiheittainen käytöstä poisto -luettelo", jossa on pääasiassa materiaaleja, joista haluamme luopua, mutta joille emme ole vielä löytäneet vaihtoehtoa.

Lopuksi meillä on vielä luettelo "ensisijaisista ominaisuuksista". Nämä ovat kolmannen osapuolen sertifiointeja ja tuotantomenetelmiä, joiden uskomme olevan merkittäviä. Välitämme kaikki nämä luettelot toimittajillemme. Tarjoamme myös asiakkaillemme mahdollisuuden suodattaa tuotteita ensisijaisten ominaisuuksien perusteella verkkokaupassamme. Emme voi varmuudella sanoa, että tuotteemme eivät sisältäisi lainkaan vaarallisia kemikaaleja. Käytämme kuitenkin huomattavia resursseja niiden välttämiseen.

Mitkä tuotteet ovat parhaita ympäristön ja vastuullisuuden näkökulmasta?

Jos aloitamme ilmastonäkökulmasta, kaikki tuotteet ovat kuormittavia ja tärkeintä mitä voimme tehdä ilmastovaikutusten vähentämiseksi, on ostaa laadukkaita tuotteita ja käyttää niitä mahdollisimman pitkään. Työskentelemme sen eteen, että liiketoimintamme ilmastojalanjälki pienenee. Koska kuitenkin yli 60 % ilmastojalanjäljestä syntyy tuotteiden tuotannossa, on hyvin tärkeää, että valmistettuja tuotteita myös käytetään tarpeeseen.

Olemme päättäneet olla luomatta omaa ympäristömerkkiä tai omaa ympäristöväittämää. Sen sijaan olemme luoneet sinulle kuluttajana mahdollisuuden suodattaa tuotteita sellaisten aspektien perusteella, joiden uskomme olevan parempia valintoja ympäristön kannalta. Niitä ovat kolmannen osapuolen sertifioinnit ja tuotantomenetelmät. Löydät ne verkkokaupasta tuotekategorioiden hakuehdoista kohdasta ”Ympäristövalinnat ja -sertifikaatit”.

Miksi myytte Kiinassa valmistettuja tuotteita?

Kiina on yksi maailman johtavista valmistajista, niin tekstiilituotteiden kuin monien muiden tuotekategorioiden tuotteiden saralla, joita löytyy myös meidän valikoimastamme. Mitä tulee kuljetukseen, merikuljetukset Aasiasta eivät ole niin kuormittavia kuin monesti luullaan. Rekkakuljetus Etelä-Euroopasta Pohjoismaihin voi aiheuttaa saman verran päästöjä.

Kuljetamme omien tuotemerkkiemme saapuvat tuotteet vain meritse, ja ostamme merikuljetuksia, joissa käytetään biopolttoainetta. (Käytettävissä oleva junaliikenne tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä, samoin lentorahti). Jotkut uskovat, että Kiinassa tuotetaan vain huonoa laatua. Näin asia ei kuitenkaan ole. Kaikkialla on mahdollista tuottaa sekä heikkoa että korkeaa laatua. Kiinan energiamuodot koostuvat suurelta osin fossiilisista lähteistä. Tilanne on muuttumassa, mutta ei valitettavasti tarvittavassa tahdissa. Kiinan suhteellinen osuus fossiilisen energian käytöstä on suunnilleen sama kuin muuallakin maailmassa keskimäärin. Myös Euroopassa monet maat ovat samalla tasolla ja jotkin jopa korkeammalla (esimerkiksi Puola). Tuotannon siirtämistä Kiinasta Ruotsiin, Norjaan tai Suomeen voidaan toki puoltaa, sillä silloin se voitaisiin hoitaa ympäristöystävällisemmillä energiamuodoilla. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka realistista se on.

Maissamme on vielä jäljellä jonkin verran tekstiiliteollisuutta ja siitä hatun nosto heille. Emme kuitenkaan pidä realistisena ajatuksena siirtää tekstiiliteollisuutta suuressa mittakaavassa takaisin Pohjois-Eurooppaan. Pyrimme kuitenkin vaikuttamaan siihen, että tuottajamme siirtyisivät käyttämään uusiutuvaa energiaa. Se on yksi tärkeimmistä asioista, johon voimme vaikuttaa saavuttaaksemme ilmastoneutraaliustavoitteemme vuoteen 2028 mennessä. Ja jos vain suinkin voimme olla vaikuttamassa edes joihinkin toimittajiemme tekemistä investointipäätöksistä siten, että he valitsevat uusiin tehtaisiinsa uusiutuvan energian, saattaa se olla yksi tärkeimmistä asioista, mitä voimme ilmastomme eteen tehdä. Sitten on kysymys demokratiasta ja Kiinan poliittisesta kehityksestä. Maan kehitys on mennyt viime vuosina väärään suuntaan. Emme ole kuitenkaan havainneet heikkenemistä työoloissa. Jatkamme nykyisellään Kiinasta peräisin olevien tuotteiden kauppaa. Olemme pyrkineet varmistamaan, että tuotteet tai raaka-aineet eivät tule Xinjiangin maakunnasta, ja muuten seuraamme kehitystä.

Välitättekö käyttämienne tehtaiden työoloista?

Kyllä, ehdottomasti. Olemme liittyneet eurooppalaisen Amfori BSCI -järjestön jäseniksi ja käytämme kyseisen organisaation kehittämiä käytännesääntöjä ja työkaluja perustana työllemme sosiaalisten kysymysten parissa.

Amfori BSCI:n kulmakivenä on, että jaamme vastuun tehtaiden tarkastamisesta yhdessä muiden jäsenten kanssa. Alustalta voimme seurata, että kaikki tehtaat tarkastetaan vuosittain. Järjestelmä perustuu ajatukseen jatkuvasta kehittymisestä.

Toimitatte liikaa ilmaa!

Tämä on palaute, jota saamme joskus asiakkailtamme. Voimme saada sen sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta. Usein mukana on kuva tuotteen kokoon nähden liian isosta pakkauksesta. Tällainen palaute harmittaa meitä aina, sillä se tarkoittaa, että olemme hieman epäonnistuneet. Yritämme kuitenkin aina käydä tilanteen läpi ja tarkistaa mitä on tapahtunut.

Varastomme on automatisoitu, mutta pakkausprosessimme on manuaalinen ja valitettavasti pakkaava henkilökunta voi tehdä virheitä. Teemme työtä jatkuvasti oikeiden pakkausten valitsemiseksi. Olemme kiitollisia saadessamme palautetta, jos saat tuotteen liian suuressa pakkauksessa.

Eikö verkkokauppa ole yleisesti haitallista ympäristölle? Kuljetuksia on niin paljon.

Itse asiassa varastoltamme lähetettävien toimitusten osuus ilmastopäästöistämme on vain noin 4 %. On tärkeää, että pidämme nämä päästöt alhaisina, mutta 4 % ei tee verkkokaupasta suurta ilmastorikollista. Vastaavan valikoiman tarjoaminen asiakkaillemme kivijalkaliikkeissä vaatisi suuria myymälöitä useissa kaupungeissa. Nämä kaupat olisi myös rakennettava, ja niihin tarvittaisiin henkilökuntaa, lämmitystä, ilmanvaihtoa ja sähköä.

Lisäksi sekä henkilökunnan että asiakkaiden olisi kuljettava myymälöihin, jonne myös tavarat olisi toimitettava. Sen sijaan meillä on iso varasto, mistä asiakkaillemme lähetettävät tavarat pakataan isoihin kuorma-autoihin, jolloin ne kulkevat suuren osan matkasta asiakkaiden luo yhteiskuljetuksella. Voimmekin pohtia, mitä on parasta kuljettaa. Asiakkaat tuotteiden luo (kauppaan) vai tuotteet asiakkaiden luo? Palauttaminen on ongelma verkkokaupankäynnissä. Mutta on myös erittäin tärkeää, että asiakkaillamme on mahdollisuus vaihtaa tuotteita, jos he eivät ole tyytyväisiä. Asiakas nimittäin tuskin tulee käyttämään tuotetta, johon hän ei ole tyytyväinen. Ilmaston näkökulmasta pahin mahdollinen lopputulos on, että tuote valmistetaan ja sitä ei sitten käytetä.

Miksi markkinoitte niin paljon myydäksenne enemmän?

Tämä on järkevä kysymys. Tuotteiden osuus päästöistämme on yli 60 %. Joten mitä enemmän tuotteita myymme, sitä enemmän päästöjä aiheutuu. Se on myös yritykselle vaikea asia. Elämme markkinataloudessa, ja meidän kaikkien on suhtauduttava siihen tavalla tai toisella. Mielestämme tärkeintä on, että emme edistä ylikulutusta. Jotta voimme olla ulkona luonnossa, tarvitsemme sekä vaatteita, kenkiä että varusteita.

Emme kuitenkaan halua, että kulutamme yli tarpeidemme. Jos kampanjamme johtavat siihen, että viemme myyntiä kilpailijoiltamme, se on mielestämme OK, mutta jos se johtaa ylikulutukseen, se on ongelma. Tuotteen myyminen muita edullisemmalla hinnalla ei ole ongelma. Tuote ei muutu yhtään ympäristöä kuormittavammaksi, jos veloitamme siitä vähemmän. Kuten sanottua, tämä on vaikea kysymys, josta olemme keskustelleet paljon sisäisesti, emmekä vähiten markkinointiosastollamme.

Miksette tarjoa tuotteita vuokralle tai myy käytettyjä tuotteita?

Vuokraaminen ja käytettyjen tuotteiden myyminen voivat auttaa varmistamaan, että tuotteita käytetään koko niiden käyttöiän ajan, eikä niitä hävitetä/kierrätetä liian aikaisin. Emme juurikaan usko vaatteiden vuokraamiseen. Ei ainakaan etänä, verkkokaupan kautta. Kun lähetämme tuotteen kerran, kuljetuksen ilmastojalanjälki on suhteellisen pieni suhteessa tuotteen koko ilmastojalanjälkeen. Jos tuote lähetetään monta kertaa sen elinkaaren aikana, kuljetuksen ilmastojalanjälki kasvaa. Mitä tulee vuokrattaviin vaatteisiin, niin nekin on todennäköisesti desinfioitava käyttäjien välillä, joten mielestämme ilmastohyöty jää hyvin vähäiseksi, jos sellaista edes on olemassa.

Esimerkiksi lasketteluvaatteiden vuokraaminen hiihtokeskuksessa suksien vuokrauksen yhteydessä sen sijaan kuulostaa järkevältä myös ilmaston kannalta. Varsinkin jos vuokratut vaatteet ovat sellaisia, joille ei muuten olisi käyttöä. Todennäköisesti olennaisempaa on tarkastella välineiden vuokrausta. Käyttäjien välillä ei vaadita lainkaan tai vain vähän puhdistusta. Välineiden hankinnassa on riskinä, että tietyt välineet jäävät käyttämättä pitkäksi aikaa, kun taas vaatteille löytyy yleensä enemmän käyttöä ympäri vuoden. Tämän vuoksi voisimme harkita varusteiden vuokrausta tulevaisuudessa. Lähitulevaisuudessa meillä on myös ajatuksena käynnistää Ruotsissa pilottiprojekti käytettyjen tavaroiden kaupasta. Lopuksi voimme todeta, että paras tilanne olisi, jos tuotteen ensimmäinen ostaja myös käyttäisi tuotetta sen koko mahdollisen käyttöiän ajan. Käytettyjen tuotteiden myynnistä ja tuotteiden vuokrauksesta on hyötyä silloin, jos tuotteen loppuun käyttäminen ei ole mahdollista tai niin ei yksinkertaisesti tapahdu.

Haluatko ottaa meihin yhteyttä?

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kysymyksissäsi tilaamiseen tai tuotteisiin liittyen. Jos haluat kysyä jo tehdystä tilauksesta, ole ystävällinen ja anna viestissä myös tilausnumerosi. 

Puhelin:
Soita +358 (0)9 348 99 00

Puhelimen aukioloajat
Arkisin 11.00 - 16.00
Suljettu lounaan ajaksi 12.30-13.00

Sähköposti: [email protected]

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeemme tilaajalistalle ja saat ainutlaatuisia tarjouksia, sekä mielenkiintoisia artikkeleita ja inspiroivia oppaita – sekä paljon muuta! Uutiskirjeemme tilaajaetuna saat 5 € alennusta vähintään 100 € tilauksesta!