Valitse sopivat rullasukset

Moni lopettaa hiihtokauden siihen, kun ladut ovat sulaneet, vaikka silloin olisi mahtava tilaisuus alkaa kohottaa hiihdon peruskuntoa seuraavaa talvisesonkia varten.

Rullahiihdossa on alettu keskittymään enemmän tasatyönnön tekniikkaan, minkä myötä myös rullahiihtäjien määrä on noussut. Moni on huomannut, että rullahiihto on tehokas tapa harjoitella tasatyöntöä. Lisäksi rullahiihto ei tarjoa vain hyvää hiihtotreeniä vaan on myös hellävarainen harjoittelumuoto koko keholle. Tällaista treeniä ei pyöräily tai juoksu voi tarjota.

Blank
Blank

Perinteinen hiihto vai luisteluhiihto?

Mietitkö, millaiset rullasukset ostaisit? Rullahiihdossa, kuten tavallisessa maastohiihdossa, on olemassa kaksi eri tekniikkaa: luistelu, eli vapaa hiihtotapa, ja perinteinen hiihtotapa, ja näihin on saatavana eri suksimalleja.

Perinteisen tyylin rullasukset:

Perinteisen hiihtotavan rullasuksissa on pienemmät ja leveämmät renkaat, jotka antavat vakautta ja iskunvaimennusta, ja siksi ne soveltuvat tasatyöntötekniikan harjoitteluun paremmin kuin luistelutavan rullasukset. Lisäksi niissä on hyvä pito takana olevan pitolaakerin ansiosta, joka estää suksien rullaamista taaksepäin. Pitolaakeri antaa hyvän pidon, mutta toisaalta se voi aiheuttaa huolimattomuutta hiihtotekniikan kanssa. Pidä tämä mielessä ja opi tekniikka kunnolla, niin että rullahiihto tuntuu mahdollisimman paljon tavalliselta talvihiihdolta.

Vapaan tyylin rullasukset:

Luistelurullasukset, eli vapaan hiihtotavan rullasukset, eivät ole yhtä tukevat kuin perinteisen hiihtotavan sukset. Ne ovat lyhyemmät ja niiden renkaat ovat sekä korkeammat että kapeammat. Vauhti on nopeampi. Nämä ominaisuudet tekevät kääntymisestä ja jarruttamisesta helpompaa. Vapaan tyylin rullasuksien ominaisuudet mahdollistavat myös sen, että hiihtotunne on lähellä maastohiihdon tunnetta, eikä oikeasta tekniikasta pääse helposti luistamaan.

Kombi-sukset:

On myös olemassa kombi-rullasuksia. Kombi-sukset, eli yhdistetyt rullasukset, ovat kuin perinteisen hiihtotavan rullasukset, mutta lyhyemmät. Hyvä valinta, jos haluat vaihdella eri hiihtotapojen välillä, etkä halua ostaa kahta suksiparia. Toki saat ominaisuuksiltaan hieman huonommat sukset, kuin jos valitset pelkästään perinteiseen tai vapaaseen tyyliin tarkoitetun rullasuksen.

Blank
Blank

Materiaali

Rullasuksia valmistetaan pääosin kolmesta eri materiaalista: alumiinista, hiilikuidusta ja lasikuituvahvistetusta puusta. Hiilikuituisissa tai puurunkoisissa suksissa on parempi iskunvaimennus kuin alumiinirunkoisissa, mikä lisää käyttömukavuutta. Hiilikuitu- ja alumiinisuksilla on pidempi elinikä kuin puusuksilla, koska ne eivät kulu yhtä nopeasti. Alumiinirunkoiset rullasukset ovat tavallisesti edullisin vaihtoehto.

Joten millaiset rullasukset sinun kannattaisi valita? Valinta on tietenkin sinun. Pidätkö perinteisestä hiihtotavasta, luisteluhiihdosta vai molemmista? Aloittelijana voit aivan hyvin valita myös luistelurullasukset, kun pidät mielessä, että ne eivät ole yhtä tukevat kuin perinteiseen hiihtotapaan tarkoitetut rullasukset. Jos olet painavampi, kannattaa valita puurunkoiset rullasukset, koska ne taipuvat eivätkä katkea yhtä helposti kuin hiilikuitu- tai alumiinirunkoiset sukset. Joidenkin valmistajien rullasuksissa on painosuosituksia. Jos niitä ei ole, sukset sopivat kaikenkokoisille käyttäjille.

Renkaat

Rullasuksien renkaat tulevat eri vierintävastuksilla: 1, 2 ja 3. Useimmat sukset toimitetaan standardivastuksella, eli 2-vastusluokan renkailla. Nämä renkaat sopivat useimmille, koska ne ovat mukavat ja tarpeeksi nopeat. 1-vastusluokan renkaat ovat vähän kovemmat ja siksi nopeammat. 3-luokan renkaat ovat puolestaan pehmeämmät ja tarjoavat enemmän vastusta harjoitteluun.

Standardirenkaat kestävät tavallisesti monta vuotta. Tasaisen kulutuksen saamiseksi suosittelemme, että vaihdat vasemman ja oikean jalan sukset keskenään säännöllisin väliajoin.

Siteet

Rullasuksissa on sama sidejärjestelmä kuin tavallisissa suksissa, eli Salomonin SNS-järjestelmä tai Rottefellan NNN-järjestelmä. NNN ja SNS eroavat toisistaan, minkä vuoksi kaikki monot eivät sovi yhteen kaikkien siteiden kanssa. Alpinan, Fischerin, Madshusin ja Rossignolin monot sopivat ainoastaan yhteen Rottefellan NNN-järjestelmän kanssa, kun taas Salomonin, Atomicin ja Onewayn monot voivat olla yhteensopivat Salomonin SNS-järjestelmän kanssa. HUOM! Salomonilla ja Atomicilla on myös Prolink-mallin monoja, jotka soveltuvat yhteen vain ja ainoastaan NNN-järjestelmän kanssa (Salomon Prolink, Atomic Prolink).

Sauvat ja kärkipiikit

Voit käyttää tavallisia hiihtosauvoja rullahiihtoon, mutta sauvojen kärkipiikit tulisi vaihtaa. Voit myös ostaa sauvat, jotka ovat suunniteltu erityisesti rullahiihtoon, jolloin niissä on valmiiksi oikeat piikit. Jos terät alkavat tuntua tylsiltä, voit teroittaa ne hiomakivillä. Jos terät ovat kuluneet loppuun, kärkipiikit pitää vaihtaa uusiin. Jos suunnittelet pidempää hiihtolenkkiä, kannattaa varmuuden vuoksi ottaa varakärjet mukaan.

Näin vaihdat kärkipiikit

Kun vaihdat kärkipiikit, sauvojen liima on ensin lämmitettävä. Tämän voit tehdä joko kuumailmapistoolilla tai keittämällä sauvojen kärkiä kuumassa vedessä. Lämmityksen jälkeen vedät vanhat kärjet pois ja kiinnität uudet kärjet liimapistoolilla. Anna liiman jähmettyä hetken aikaa.

Sauvojen pituus

Mikä on sopiva sauvojen pituus? Perinteiseen hiihtotekniikkaan suosittelemme, että valitset sauvat, jotka ovat 30 cm lyhyemmät kuin sinä itse. Vapaaseen tyyliin sopiva sauvojen pituus on 20 cm lyhyempi kuin oma pituutesi.

Monot

Monet hiihtäjät käyttävät samoja monoja talvihiihtoon kuin ja rullahiihtoon. Tämä käy mainiosti, mutta pidä mielessä, että lian ja soran takia talvimonot voivat kulua nopeammin. On myös olemassa erityisiä rullahiihtomonoja, jotka soveltuvat paremmin lämpimiin keleihin, koska niissä on parempi tuuletus ja ne kuivuvat nopeammin kuin tavalliset hiihtomonot. Rullahiihtomonoissa on myös parempi kiertojäykkyys, mikä parantaa niiden kestävyyttä ja helpottaa jarruttamista. Monet käyttävät silti talvimonoja myös rullahiihtoon, koska he haluavat totuttaa jalkoja monoihin ennen talvea ja hiihtokautta. Jos haluat vakaampaa ajoa, voit ostaa kombi-monot, jotka ovat erityisen tukevat.

Koska rullahiihto tapahtuu useimmiten maanteillä, joilla on liikennettä, on hyvä käyttää kypärää, sekä varmistaa vaatteilla ja heijastimilla, että näyt muille liikenteessä liikkuville. Suosittelemme myös käsineiden käyttämistä, koska ne ehkäisevät hiertymiä ja tarjoavat suojaa, jos kaadut.

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!