Hyvä teltta on onnistuneen erämatkan tai lomaretken salaisuus. Ja on erittäin yksilöllistä, millainen on hyvä teltta. Onko kevyt paino tai korkea mukavuus tärkeintä? Sinä päätät, ja olemme koonneet pienen oppaan sinun auttamiseksi. Jos sinulla on lisää kysymyksiä, olet tietysti erittäin tervetullut ottamaan yhteyttä meihin. Meidän tavoitteenammehan on tehdä sinut mahdollisimman tyytyväiseksi. 

On olemassa paljon erilaisia telttamalleja markkinoilla, mutta tunneliteltta, kupoliteltta ja telttakota kuuluvat tavallisimpiin telttamalleihin. Sen lisäksi on olemassa erilaisia hybridejä ja erikoismalleja. Mutta tässä oppaassa käymme perusmallit läpi.

Ensimmäiseksi meillä on tunneliteltta, eli kaariteltta, joka on tunturiretkeilyn kestosuosikki. Tunneliteltta on erittäin helppo pystyttää ja se on tilava suhteessa painoonsa. Tunneliteltassa on useimmiten isompi eteinen kuin kupoliteltassa, ominaisuus joka taatusti nousee arvossa sateisina päivinä. Muutama poikkeus lukuun ottamatta, tunneliteltan sisäteltta on liitetty yhteen ulkotelttaan. eli teltat pystytetään samanaikaisesti. Tämän rakenteen ansiosta sisäteltta säilyy kuivana kaatosateessakin. Tunneliteltta ei ole itseseisova, vaan se on pystytysvaiheessa kiinnitettävä maahan kiiloilla, eli vaarnoilla, ja kiinnitysnaruilla. 

+

 • Hyvä paino-tilavuussuhde
 • Helppo pystytys
 • Isot eteiset

-

 • Tarvitsee aika tasaisen alustan
 • Vaatii kiinnittämistä
 • Huonompi staattinen kuormitus (lumenkestävyys)

Seuraavaksi vuorossa kupoliteltta, tai itsestään seisova teltta kuten sitä joskus kutsutaan. Itseseisovuus koskee useimmissa tapauksissa ainoastaan sisätelttaa, ulkoteltta vaatii kiinnitystä vaarnoilla. Mutta tässäkin asiassa on tottakai olemassa poikkeuksia, useat kupolitelttamallit ovat täysin itsestään seisovia, eli sekä sisäteltta että ulkoteltta pysyvät pystyssä ilman kiiloja. Kupoliteltta on erittäin suosittu melonta- ja kiipeilypiireissä. koska vaatii vain vähän tilaa ja koska sen voi helposti pystyttää esimerkiksi kallion kielekkeelle. Risteävien kaarien ansiosta kupoliteltassa on hyvä staattinen kuormitus ja sen lisäksi kupoliteltta on yleensä hiljempi kuin tunneliteltta. 

+

 • Itseseisova
 • Tarvitsee vain vähän tilaa
 • Parempi staattinen kuormitus (lumenkestävyys)

-

 • Korkea paino
 • Pieni eteinen

Viimeiseksi meillä on telttakota, jonka suosio kasvaa vuosi vuodelta. Jos on isompi seurue tai jos vaan haluaa reilusti tilaa ja korkeutta, telttakota on oikea malli. Telttakodan mukavuus on täysin lyömätön muihin telttamalleihin verrattuna. Siinä on tulisijan (tai vaihtoehtoisesti avotulen) mahdollisuus ja hyvä tuuletus, ja sopii siksi ympärivuotiseen käyttöön. Koosta huolimatta pystytys on erittäin helppo, tarvitaan vain yksi tanko. Telttakodan haittapuoli on sen paino, eli jos suunnittelet erävaellusta, suosittelemme, että tutustut kevytmalleihin. Yleisestä harhaluulosta poiketen, telttakota on erittäin vakaa tuulessa muotonsa ansiosta.

+

 • Mukavuus
 • Seisomakorkeus
 • Tuulivakaa
 • Tulisijan mahdollisuus
 • Helppo pystytys 

-

 • Korkea paino

Tavallisille kuluttajille telttailumaailman terminologia voi kuulostaa täysin heprealta. Tähän olemme koonneet muutamaa yleistä ilmaisua selityksineen: 

Absid = Eteinen
Tässä voidaan säilyttää esimerkiksi varusteita erillään nukkujista. Myrskysäissä eteinen toimii myös ruoanlaittotilana, mutta silloin pitää olla erittäin varovainen palovaaran vuoksi. Eteinen on useimmiten ilman lattiaa, jos teltta ei ole varustettu suoja-alustalla (footprint). Isoimmat eteiset löytyvät tavallisesti Tunneliteltoista.

Flysheet & telttakerrokset
Pääosa teltoista koostuu sisä- sekä ulkoteltasta. Ne ovat useimmiten liitetty yhteen pystytyksen helpottamiseksi, ainakin tunneliteltoissa. Teltoissa, joissa on yhteen liitetyt kerrokset, sisätelttaa ei tarvitse pystyttää erikseen ja sisäteltta myös säilyy kuivana märissä keleissä. Kupoliteltoissa on tavallisempaa, että ulkoteltta on erillään sisäteltasta. Tämä irtonainen kerros tunnetaan myös nimellä flysheet ja se laitetaan sisäteltan päälle, jos tarve vaatii. Tämä on hyvä ominaisuus lämpimissä ja kuivissa ilmastoissa. 

Footprint = Suoja-alusta
Suoja-alusta, tai telttamatto, on lattia, joka laitetaan teltan alle. Tämä pidentää teltan elinikää ja vähentää teltassa syntyvää kosteutta. Monet suoja-alustat kattavat myös teltan eteistä.

Tuuletus
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, käymme teltan tuuletusasiat läpi. Telttailitpa kesähelteinä tai talvipakkasina, hyvä tuuletus on viihtyisän kokemuksen a ja o. Jos telttailet paljon talvisin, valitse malli, jossa ulkoteltta käy aina maahan asti ja jossa tuuletus ovat sijoitettu hiukan korkeammalla. Muuten pitää tehdä lumitöitä, etteivät tuuletusaukot tukkeutuvat. Älä missään nimessä sulje tuuletusta, teltta on suoja eikä sauna. Lämmön tarjoaminen on makuupussin tehtävä.

Hauskoja telttailuhetkiä!

Teksti: Timmy Malmquist / Outnorth
Käännös: Erika Lund / Outnorth

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!