Löydä oikea teltta

Teltta on aivan kuin vakuutus. Jotain, josta maksat, mutta jonka täyden arvon huomaat vasta, kun sitä todella tarvitaan. Silloin, kun vettä sataa vaakasuoraan ja tuuli ruoskii telttakangasta, huomaat vakuutuksen arvon ja saat rahoillesi vastinetta. Jos et koskaan telttaile sellaisella säällä, sinun ei tarvitse myöskään kuluttaa telttaan paljoa rahaa.

Mutta teltalla on myös muita tärkeitä ominaisuuksia. Suomessa ja erityisesti Lapissa suojautuminen hyönteisiltä on ainakin erittäin tärkeää. Lisäksi oma kannettava mökki, toisin kuin ulkona yöpyminen, tarjoaa myös jonkin verran suojaa muilta ihmisiltä. Kaksi kysymystä ja yksityiskohtaa määrittävät valintasi.

Ensimmäinen pohdittava kysymys on, haluatko tunneli- vai kupoliteltan?

Kupoliteltta

Kupoliteltassa on monia ilmeisiä etuja. Ainakin teoriassa nämä teltat pysyvät itsestään pystyssä. Usein etuteltta kiinnitetään parilla tapilla. Kupoliteltat ovat lyömättömiä saaristossa, missä ne seisovat hyvin kallioilla. Mutta ne on aina ankkuroitava. Muutamat myrskynauhat kiinnitettynä maahan saavat teltan toimimaan paremmin sateessa. Yleensä kupoliteltta kestää säätä ja tuulta tunnelitelttaa paremmin. Jyrkien seinien ansiosta vesi ja lumi valuvat helposti pois kankaalta. Ristiin laitetut kaaret kestävät hyvin tuulta. Kaaret pitävät myös telttakankaan kunnolla venytettynä. Ratkaisu estää kostean sisäteltan roikkumasta löysästi ja kastelemasta vartaloita tai makuupusseja. Rakenne ja tiukka sisäteltta tarjoavat runsaasti tilaa ja hyvän istuinkorkeuden. Yleisesti kupoliteltan etuna ovat hyvät tuuletusvaihtoehdot, mikä tarkoittaa myös, että kupoliteltat kuivuvat nopeasti sateen jälkeen. Telttaa on myös helppo siirtää optimaalisen paikan löytämiseksi ja puhdistettaessa se on helppo nostaa ja ravistaa.

Haittapuolet:

1. Usein etuteltta on pieni, mutta ei aina.

2. Paino henkilöä kohden on yleensä hiukan korkeampi kuin tunneliteltassa.

3. Sisäteltta ja ulkokangas on asetettaan erikseen, mikä voi olla ongelma, kun sataa kunnolla.

Tunneliteltta

Me Suomessa pidämme tunneliteltoista. Se on osa omaa telttaperinnettämme ja niin olemme valmistaneet telttoja monien vuosien ajan. Viime vuosien aikana segmentti on kehittynyt vankoista neljän kauden ratkaisuista laajaan valikoimaan tunnelitelttoja, joilla on eri käyttöympäristöjä. Ilmavista kesäratkaisuista puhtaisiin talvitelttoihin, joissa on kehysalustat ja runsaasti kiinnikkeitä myrskynauhoille. Nykypäivän tunneliteltta on yhtä monipuolinen kuin kupoliteltta, mutta sillä on omat selkeät etunsa sekä myös joitain haittoja.

Suomessa sataa, eikä vähiten tuntureilla. Ilmeinen etu on, että yleensä tunnelitelttojen sisä- ja ulkoteltta asetetaan samanaikaisesti. Sisäteltta ei koskaan kastu, eikä sinun tarvitse ajatella sitä samalla tavalla kuin löysän ulkoteltan kanssa. Sateen varalta useimmissa tunneliteltoissa on ainakin yksi iso etuteltta, joka suojaa ruoanlaittoa sekä varusteita ja toimii samalla hallina, jossa voit vaihtaa ja ripustaa märät vaatteet.

Tunneliteltat ovat esimerkillisen helppoja pystyttää. Perusrakenne koostuu kahdesta kaaresta, jotka pujotetaan yhteensopivaan kaarikanavaan. Teltta sijoitetaan luonnollisesti tuulen suuntaan ja matala profiili tekee näistä teltoista myrskynkestäviä. Mahdollisesti sillä varauksella, että jos teltta avautuu tuulta vasten, voi teltta paisua kuin ilmapallo ja halkeilla saumoista. Lisäksi tunneliteltat ovat yleensä kevyempiä pinta-alayksikköä kohti kuin muut telttamallit.

Negatiivisia puolia ei juurikaan ole. Mutta yleensä istuinkorkeus on huonompi kuin kupoliteltassa sekä sen tuuletusmahdollisuudet kärsivät, koska teltan tuuletuspinnat ovat sen muodon vuoksi molemmilla lyhyillä sivuilla. Kangas ei myöskään ole yhtä pingotettuna kuin kupoliteltassa. Jostain syystä tunneliteltat valmistetaan perinteisesti enimmäkseen vihreinä. Valoisampien telttojen ystäville on viime vuosina ilmestynyt malleja myös vaaleammissa kankaissa. Se, että tunneliteltta ei pysy pystyssä kiinnittämättä kuten kupoliteltta, ei oikeastaan merkitse mitään, sillä kaikki teltat, mallista riippumatta, tulee kiinnittää maapohjaan epämiellyttävien yllätysten välttämiseksi. Mutta saariston paljailla kallioilla kupoliteltta on edelleen paras ratkaisu.

Kysymys numero kaksi, missä ja milloin?

Tärkein kysymys, joka sinun täytyy itseltäsi kysyä telttaostoksilla, on milloin ja missä telttaa tullaan käyttämään? Eri vuodenajat vaativat teltalta erilaisia ominaisuuksia. Metsävaellus etelässä asettaa teltalle eri vaatimukset kuin telttailu Lapissa.

Tavallinen telttailija nukkuu teltassa keväällä, kesällä ja syksyllä sekä yhdellä tai toisella tunturivaelluksella. Silloin selviät kesäteltalla tai kolmen kauden teltalla. Tämän tyypin teltassa on runsaasti verkkokangasta takaamassa tuuletusta ja harvoin enemmän kuin kolme kaarta. Kaarien lukumäärä on yksinkertainen tuulen vakauden mitta, mitä enemmän kaaria sitä vakaampi, mutta myös raskaampi teltta. Pohjakangas menee näissä teltoissa alhaalle seiniin, mikä tekee näistä herkempiä kovan tuulen ja sateen yhdistelmälle. Nämä teltat kestävät Lapin kesää, mutta niitä tulisi käyttää harkiten kevään ja syksyn aikana paljailla vuorilla. Jos etsit telttaa talvikäyttöön, sinun tulisi etsiä teltta, jossa on tukeva rakenne, useita kaaria, suljettavat verkkopaneelit ja korotettu telttapohja.

Sinulle tärkeitä ominaisuuksia

Myrskyltä suojaavan, kevyen ja ilmavan teltan yhdistelmää ei ole olemassa. Valinta on aina kompromissi. Joitakin asioita on syytä ottaa huomioon.

Hengittävyys

Hyvä ilmanvaihto takaa kuivat unet. Mutta huomaa, että lähellä lattiaa olevat verkkopaneelit voivat päästää sateen ja kylmän vedon sisälle. Suljettavat verkkopaneelit ovat hyvä asia. Ne toimivat samalla tavalla kuin ikkunaluukut. Tutustu myös ulomman teltan tuuletusmahdollisuuksiin.

Materiaali

Telttakankaat on valmistettu nailonista tai polyesteristä. Nailon on joustavaa ja kestää repimistä, mutta se voi venyä kastuessaan ja roikkua löysästi. Polyesteri kestää auringon UV-säteitä paremmin kuin nailon. Lattiakankaan tulee olla polyuretaanipäällysteinen, mikä parantaa kulutuskestävyyttä. Kankaan värillä on myös väliä, sillä tumma kangas heikentää teltan valoisuutta. Vaalea kangas on valoisampi.

Teltat ovat nykyään kevyempiä, joustavampia ja vahvempia kuin koskaan. Uusien materiaalien edistyminen tekee kaarista ja kankaista kestävämpiä, mutta myös kevyempiä. Ohuet kankaat vievät vähemmän tilaa.

Kaaret

Mitat ja kaarten lukumäärä vaikuttavat teltan vahvuuteen ja epäsuorasti myös painoon. Koreassa valmistetut DAC-merkin kaaret kuuluvat parhaimpiin. Myös Yunan-merkin kaaret ovat Koreasta. Laatu näkyy parhaiten liitoksissa – vertaa!

Koko

Kupoliteltan lattiapinta on joskus epäsäännöllinen, kuusikulmainen tai kahdeksankulmainen. Jäljellä oleva pinta seinien vierustalla kompensoi osittain pientä etutelttaa. Hieman yli neliömetri lattiapinta-alaa henkilöä kohti on vähimmäisvaatimus. Valmistajan suositukset kahdelle, kolmelle tai neljälle henkilölle ovat hyvin yleisluontoisia. Testaa siksi telttaa varusteiden kanssa, varsinkin jos olet suurikokoinen. On syytä pitää mielessä, että talvella, keväällä ja syksyllä telttailuun vaaditaan yleensä hieman suurempi lattiapinta-ala. Syynä on, että varusteet vievät enemmän tilaa ja teltassa vietetään enemmän aikaa kuin kesällä.

Jos et ole varma valinnastasi, esimerkiksi saman valmistajan kahden tai kolmen hengen mallin välillä, valitse suurempi, jos arvostat mukavuutta absoluuttisen alimman mahdollisen painon sijaan.

Yksityiskohdat

Hyvin tehdyssä teltassa jokainen yksityiskohta on viimeistelty hyvin. Saumat ovat suorat ja siistit ja kaaret liukuvat helposti toisiinsa ja niissä on sileät liitokset. Jos kaaret ovat eripituisia, kaarikanavien on oltava värikoodattuja. Taskut ja silmukat säilytykseen ja ripustamiseen ovat korvaamattomia telttaillessa, mutta saattavat tuntua merkityksettömiltä kaupassa.

Teltan pystytys

Valitse oikea paikka: Yritä sijoittaa teltta hieman ympäristöään korkeammalle. Silloin vältytään kylmiltä syvängöiltä ja samalla saat tuulelta apua tuuletukseen. Tuulen suunta on ratkaisevan tärkeä, etenkin vuorilla. Tunneliteltta on helppo sijoittaa oikein siten, että teltan pääty on tuulta kohden ja oviaukko tuulensuojassa. Kupoliteltan kanssa sinun otettava huomioon, miten teltta on suunniteltu. Oviaukko tuulensuojassa. Ajattele mistä aurinko nousee ja yritä sijoittaa teltta varjoon. Se antaa kankaalle lisää käyttöikää ja miellyttävämmän ilmaston, etenkin kesällä.

Käytä oikeita telttatappeja: Alumiinista valmistetut pyöreät telttatapit ovat yleisimpiä ja toimivat erinomaisesti kovassa maaperässä. Pehmeässä maaperässä tarvitaan V-muotoisia tappeja ja lumessa talvikäyttöön sopivia tappeja.

Oikein alusta alkaen: Ojenna kulmat kunnolla telttaa pystyttäessä, jotta teltan pohja on sileä.

Käytä mielikuvitusta: Jos maa on liian kova telttatapeille, käytä mitä on saatavillasi. Tee myrskynauhaan silmukka ja ankkuroi puuhun, tukkiin tai kiviin. Joskus voit kiilata tapin kivien väliin. Talvella sukset toimivat hyvin ankkurointiin. Myös lumeen haudatut ja lumella täytetyt nailonpussit toimivat hyvin.

Pingota telttakangas: Jotkut materiaalit, etenkin nailon (polyamidi), venyvät, kun ne kastuvat ja silloin myrskynauhoja on kiristettävä.

Vältä kosteutta: Sulje kaikki tuuletusaukot, kun sataa. Avaa venttiilit kokonaan yön aikana, mutta vältä lattiavetoa.

Jokamiehenoikeudet - missä voit telttailla?

Jokamiehenoikeudet antavat sinulle mahdollisuuden missä haluat yön ajan, kunhan et ole kenenkään pihapiirissä tai näkö- ja kuuloetäisyydellä. Jokamiehenoikeudet eivät tarkoita vapautta ilman vastuuta, et saa aiheuttaa häiriötä tai tuhoa. Nämä sanat toistuvat kaikessa, jotka liittyvät eläimistöön, kasveihin, luontoon ja ihmisiin. Sinun tulee olla erityisen varovainen tulen kanssa. Kiinnitä huomiota alueellisiin avotulen tekoa koskeviin kieltoihin. Et saa katkoa oksia, sinun on varottava suojeltuja kasveja etkä sytyttää tulta herkälle maaperälle. Nämä asiat kuuluvat kohtaan: älä aiheuta tuhoa.

Voit vapaasti poimia sieniä ja marjoja. Luonnonsuojelualueilla voi olla erityisiä sääntöjä, jotka sinun on tiedettävä oleskellessasi siellä.

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!