Viikonloppudiili - 25 % alennusta Gridarmorin tuotteista!   

Blank

Rullahiihto on maastohiihdon kesäinen muoto ja laji on alkanut kasvattaa suosiotaan myös talvihiihtäjien keskuudessa. Rullahiihto on sekä tehokas tapa harjoitella hiihtotekniikkaa että hellävarainen harjoittelumuoto koko keholle. Miksi odottaa talveen, kun voi hiihtää kesälläkin? 

Perinteinen hiihto tai luisteluhiihto?
Rullahiihdossa, kuten tavallisessa maastohiihdossa, on olemassa kaksi eri tekniikkaa: luistelu, eli vapaa hiihtotapa, ja perinteinen hiihtotapa, ja näihin on saatavana eri suksimalleja. 
 
Perinteisen hiihtotavan rullasukseissa on pienemmät ja leveämmät pyörät, jotka antavat vakautta ja iskunvaimennusta, ja siksi ne soveltuvat talvihiihtoharjoitteluun paremmin kuin luistelutavan rullasukset. Lisäksi niissä on hyvä pito takana olevan pyörälukon ansiosta, joka estää suksien rullaamista taaksepäin. Mutta pyörälukolla on helpompi olla huolimaton hiihtotekniikan kanssa. Pidä tätä mielessä ja opi tekniikka kunnolla, niin että rullahiihto tuntuu mahdollisimman paljon tavalliselta talvihiihdolta.
 
Luistelurullasukset, eli vapaan hiihtotavan sukset, eivät ole yhtä tukevat kuin perinteisen hiihtotavan sukset. Ne ovat lyhyemmät ja niiden pyörät ovat sekä korkeammat että kapeammat, mikä antaa enemmän vauhtia. Myös kääntyminen ja jarruttaminen käy helpommin luistelurullasuksien kanssa. Tunne on lähempi tavallista maastohiihtoa, eikä voi huijata tekniikan kanssa yhtä helposti.
 
On myös olemassa kombirullasuksia. Kombirullasukset, eli yhdistetyt rullasukset, ovat kuin perinteisen hiihtotavan rullasukset, mutta lyhyemmät. Hyvä valinta, jos haluat vaihdella eri hiihtotapojen välillä, etkä halua osta kaksi suksiparia. Mutta näissä ei ole yhtä hyvät ominaisuudet kuin pelkästään luisteluhiihtoon tai perinteisen hiihtotapaan tarkoitetussa rullasukseissa.
 
Rullasukset tulevat pääosin kolmessa eri materiaalissa: alumiini, hiilikuitu ja lasikuituvahvistettu puu. 
Hiilikuituisissa tai puurunkoisissa sukseissa on paremmat iskunvaimentavat ominaisuudet kuin alumiinirunkoisissa, mikä lisää käyttömukavuutta. Hiilikuitu- ja alumiinisuksilla on pidempi elinikä kuin puusuksilla, koska ne eivät kulu yhtä nopeasti. Alumiinirunkoiset rullasukset ovat tavallisesti edullisin vaihtoehto.
 
Millaiset rullasukset sinun kannattaisi valita? Riippuu tietysti hiihtotavasta. Pidätkö perinteisestä hiihtotavasta, luisteluhiihdosta tai molemmista? Aloittelijana voit hyvin valita myös luistelurullasukset. Pidä vain mielessä, että ne eivät ole yhtä tukevat kuin perinteiseen hiihtotapaan tarkoitetut rullasukset. Jos olet painavampi, kannattaa valita puurunkoiset rullasukset, koska ne taipuvat eivätkä katkea yhtä helposti kuin hiilikuitu- tai alumiinirunkoiset sukset. Joiden valmistajien rullasukseissa on painosuosituksia. Jos niitä ei ole, sukset sopivat kaikenkokoisille käyttäjille.

Pyörät
Rullasuksien pyörät tulevat eri rullavastuuksilla: 1, 2 ja 3. Useimmat sukset toimitetaan standardivastuuksella, eli 2. vastusluokan pyörillä. Nämä pyörät sopivat useimmille, koska ne ovat mukavat ja tarpeeksi nopeat. 1. vastusluokan pyörät ovat vähän kovemmat ja siksi nopeammat. 3. vastusluokan pyörät ovat pehmeämmät ja tarjoavat enemmän vastuutta harjoitteluun. 

Standardipyörät kestävät tavallisesti monta vuotta. Tasaisen kulutuksen saamiseksi, suosittelemme, että vaihdat vasemman ja oikean jalan sukset keskenään säännöllisin väliajoin.
 
Siteet
Rullasukseissa on sama sidejärjestelmä kuin tavallisissa sukseissa, eli Salomonin SNS-järjestelmä tai Rottefellan NNN-järjestelmä. NNN ja SNS eroavat toisistaan ja siksi kaikki monot eivät sovi yhteen kaikkien siteiden kanssa. Alpinan, Fischerin, Madshusin ja Rossignolin monot sopivat ainoastaan yhteen Rottefellan NNN-järjestelmän kanssa, ja Salomonin, Atomicin ja Onewayin monot ovat ainoastaan yhteensopivat Salomonin SNS-järjestelmän kanssa.

Sauvat ja kärjet
Voit käyttää tavalliset hiihtosauvat rullahiihtoon, mutta kärjet pitää vaihtaa. Voit myös ostaa sauvat, jotka ovat suunniteltu erityisesti rullahiihtoon, niissä on valmiiksi oikeat kärjet. Jos terät alkavat tuntua tylsiltä, voit terävöidä ne hiomakivillä. Jos teräs on kulunut loppuun, kärjet pitää vaihtaa uuteen. Jos suunnittelet pidempää hiihtolenkkiä, kannattaa varmuuden vuoksi ottaa varakärki mukaan. 

Kun vaihdat kärjet, sauvojen liima on ensin lämmitettävä, joko kuumailmapistoolilla tai keittämällä sauvat kuumassa vedessä. Lämmityksen jälkeen vedät vanhat kärjet pois ja kiinnität uudet kärjet liimapistoolilla. Anna liiman jähmettyä hetken aikaa.

Millainen on sopiva sauvojen pituus? Perinteiseen hiihtotekniikkaan suosittelemme, että valitset sauvoja, jotka ovat 30 cm lyhyemmät kuin sinä itse. Luisteluteknikkaan sopiva sauvojen pituus on 20 cm lyhyempi kuin oma pituudesi. 

Monot
Monet hiihtäjät käyttävät samoja monoja talvihiihtoon kuin rullahiihtoon. Tämä käy mainiosti, mutta pidä mielessä, että lian ja soran takia talvimonot kuluvat loppuun nopeammin. On myös olemassa erityisiä rullahiihtomonoja, jotka soveltuvat paremmin lämpimiin keleihin, koska niissä on parempi tuuletus ja ne kuivuvat nopeammin kuin tavalliset hiihtomonot. Rullahiihtomonoissa on myös parempi kiertojäykkyys, mikä parantaa kestävyyttä ja helpottaa jarruttamista. Mutta monet käyttävät silti talvimonoja myös rullahiihtoon, koska he haluavat totuttaa jalkoja monoihin ennen talvea ja hiihtokautta. Voit myös hankkia kombimonoja, niissä on erittäin hyvä tukevuus.

Muut varusteet
Käytä kypärää ja pukeudu näkyviin vaatteisiin. Jos hiihdät pimeällä, muista heijastimet. Suosittelemme käsineiden käyttämistä, koska ne ehkäisevät hiertymiä ja tarjoavat suojaa, jos kaadut. Muista olla varovainen liikenteessä. Hyvää hiihtovuotta!

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!