Niin että sinusta ja repusta tulee yksi, on viisasta pohtia, milloin ja mihin sinä aiot käyttää reppua. On lähes mahdotonta löytää reppu, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Mutta kun tiedät mihin tarkoitukseen tarvitset reppua, ei ole kovin vaikeaa löytää paras malli juuri siihen, etsitpä sitten reppua arkikäyttöön, ulkoiluun, matkailuun tai muihin seikkailuihin.

Sinun pitäisi pyrkiä löytämään reppu:

 

 • jonka tilavuus on tarkoitukseen sopiva
 • jossa on moni haluamasi ominaisuus ja toiminto
 • jolla on oikea selkäpituus ja joka istuu hyvin

Repun tilavuus
Kuinka paljon tilaa tarvitset, riippuu repun käyttötarkoituksesta. Tietenkin se riippuu myös siitä, millaista tavaraa sinä aiot pakata, millainen pakkaaja olet, kuinka kauan aiot olla poissa ja mikä aika vuodesta se on. Talvella tavarat ottavat enemmän tilaa, joten lisää muutama ylimääräinen litra. Vanhempana tulet kantamaan osan lasten pakkausta ja sekin vaatii enemmän tilaa. Voit käyttää seuraavat suositukset nyrkkisääntönä: 

 • Arkikäyttö ja päiväretket: 20-35 litraa
 • Yöpyminen, viikonloppu ja mökkeily: 35-50 litraa
 • Reppureissailu: 45-65 litraa
 • Viikkoretket ja telttailu: 60-90 litraa

Parasta on, jos saat kaikki mahtumaan repun sisään, etkä tarvitse kiinnittää mitään ulkopuolelle, koska tämä helpottaa jakamaan painoa tasaisesti. Pakkaamalla oikein saat pussin istumaan mukavasti. Muista että reppu istuu parhaiten silloin, kun se on täytetty kunnolla. Kun repun pienentäminen tulee ajankohtaiseksi, muista aloittaa komprimoinnin pohjasta, ennen pakkaamista. Silloin kaikki pikkutavarat eivät valu pohjaan eikä häiritse painon jakautumista, niin että reppu tuntuu painavalta.

Repun malli
Nykyään on olemassa mielin määrin reppumalleja. Valinnanvara on hyvä asia, mutta se voi myös aiheuttaa päänvaivaa. Joskus on yksinkertaisesti olemassa liian monta, mistä valita. Siksi sinun kannattaisi harkita, millaiset ominaisuudet ja yksityiskohdat sinä haluat reppuun.

Aukot ja kannet
Ylhäältä, edestä ja/tai alhaalta pakattava? Kansi tai rullasulku? Vaihtoehdot, miten pääsee pakkauksen on monet. Edestä pakattava reppu on monien suosikki, koska koko sisältö on helposti saatavilla, myös tavarat repun pohjalla. Useimmissa isoissa vaellusrepuissa on myös pohjalokero, johon on erillinen pääsy, tätä tilaa kutsutaan usein makuupussilokeroksi. Pohjalokero voidaan lähes aina erottaa päälokerosta väliseinällä. On kätevää, kun kaikki nukkumavehkeet löytyvät samasta paikasta. 

Repun kansi toimii ylimääräisenä taskuna ja monissa malleissa sitä voi irrottaa ja käyttää vyötärölaukkuna. Oikein käytännöllistä, esimerkiksi jos aiot kiivetä vuoren huipulle, kun voit ottaa vain tärkeimmät tavarat mukaan. Ja mikäli kannen korkeus on säädettävissä, saat tarvittaessa lisää tilaa kannen alla. Rullasulkun vahvuutena sen sijaan on, että tavarat pysyvät paremmin suojassa, kun repussa on vähemmän aukkoja.

Vedenpitävä reppu
Vedenpitävä vai ei? Ilmeinen hyöty vedenpitävästä repusta on tietenkin se, että sinun ei tarvitse murehtia siitä, että sinun tavarat kastuvat. Lisäksi vesitiiviissä repussa on yleensä vahvempi kangas, mikä parantaa kestävyyttä. Mutta vedenpitävät reput ovat yleensä hieman painavampia ja niistä puuttuu usein ulkoisia taskuja. Jos vedenpitävä reppu ei houkuttele, kannattaa muistaa, että on olemassa sekä repun sadesuojia että vedenpitäviä pakkauspusseja.

Lantiovyö ja kantojärjestelmä
Sitten on tämä juttu, pitäisikö repussa olla lantiovyö tai ei. Isoimmissa repuissa lantiovyö on tarpeen, ainakin jos haluat kantaa reppua turvallisesti, asianmukaisesti ja mukavasti. Pienemmissä malleissa riittää usein, että repussa on niin sanottu lantiohihna, koska et silti tule kantamaan mitään niin painavaa. Moneissa malleissa lantiovyö voi irrotettaa tai piilotettaa, joka voi olla eduksi, jos matkustat usein repun kanssa tai jos haluat käyttää reppua arkenakin. Jos olet reppureissaaja, sinun kannattaisi valita suuri reppu, joissa on piilotettava kantojärjestelmä. Silloin voit vain piilottaa kaikki hihnat, valjaat ja vyöt, kun matkustat bussilla, junalla, taksilla tai lentokoneella. Silloin et myöskään tarvitse hankkia lentolaukkua. 

Grammanmetsästäjä?
Jos pakkaat kevyesti, sinun kannattaa valita kevyt reppu. Useimmissa kevyissä repuissa on suositeltu enimmäispaino, joka on hyvä tarkistaa ennen ostamista. Monesti, kevyeiden reppujen kantojärjestelmä ei ole yhtä vakaa kuin raskaimmissa malleissa. Lisäksi yksityiskohdista ja ominaisuuksista on tingitty, niin kohtele reppua sen mukaan.

Naisten reput
Nykyään on onneksi olemassa paljon reppuja, jotka ovat suunniteltu erityisesti naisille. Niissä on usein hieman lyhyempi selkäpituus ja kantojärjestelmä, joka on muotoiltu naisen kehon mukaan. Ne ovat hieman kapeammat hartioiden välissä, olkahihnat on leikattu niin, että ne eivät tule rintojen päälle ja lantiovyö on taivutettu. Jos olet lyhyt ja laiha mies, ja sinulla on vaikeuksia löytää sopiva reppu, kannattaa tutustua naisten malleihin.

Selkäpituus ja istuvuus
On olemassa yhtä monta eri vartaloa, kuin on ihmisiä. Siksi on aivan luonnollista, ettei jokainen reppu sovi sinulle. Onneksi reput tulevat eri kokoisena ja moneissa malleissa on säädettävä selkäpituus. Itse asiassa selkäpituusmitta voi hieman poiketa valmistajasta riippuen, joten on tärkeää, että mittaat selkäsi saadaksesi hyvin istuvan repun. Tässä mittausohjeet: 

 • Hanki mittanauha ja pyydä kaveri auttamaan sinua mittauksessa.
 • Etsi pieni niskanikama C7 ja aloita mittaus tästä pisteestä.
 • Laita kädet vyötärölle suoliluuharjanteen (lantion kohdalla oleva möykky) tasolla niin että peukalot osoittavat selkärankaa.
 • Mittaa sitten etäisyys niskan C7-pisteestä alas selkärankaa pitkin kuviteltun peukaloitten välillä olevaan viivaan asti. Valmis!

Lopuksi voimme kertoa, että joissakin repuissa on myös säädettävä ja vaihdettava lantiovyö. Laita mittanauha vyötärön ympäri suoliluuharjanteen tasolla ja mittaa löytääksesi sopiva koko. Toivottavasti tiedät nyt, millainen reppu haluat! 

Teksti: Kajsa Albrechtsson/ Outnorth

Käännös: Erika Lund ym./ Outnorth

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!