Blank

Onko olemassa parempaa tunnetta kuin käpertyä makuupussiin illalla pitkän päivän vaeltamisen jälkeen? Tuskin. On myös kiva herätä virkeänä aamuna ja tuntua että energiavarastot ovat täytetty. Näissä tilanteissa sopiva makuupussi on avainasemassa. Kun olet makuupussia hankkimassa seuraavat kysymykset ovat hyvää pitää mielessä:

  • Minä vuodenaikoina aiot käyttää makuupussia, eli minkälaiset lämpötilat makuupussin tulisi kestää?
  • Pitäisikö valita untuva- tai kuitumakuupussi?
 EN 13537 Lämpötilasuositukset

Kaikki Outnorthin makuupussit, muutama poikkeus lukuunottamatta, ovat lämpötilatestattuja eurooppalaisen EN13537-standardin mukaan. Näin sinulla on helppo vertailla eri malleja keskenään. Aika fiksua, eikö vain? Standardilla on kolme tärkeä lämpötilamerkintää:

  • T comf- alin mukavuuslämpötila naisille
  • T lim- alin mukavuuslämpötila miehille
  • T ext- alin äärilämpötila naisille

Lämpötilatestissä nukkujalla on aluskerrosto ja sukat päälle. Nainen on tässä tapauksessa 25 vuotta, 160 cm pitkä ja painaa 60 kg. Mies on 25 vuotta, 173 cm pitkä ja painaa 73 kg. Pääsäännöllisesti naiset palelevat helpommin kuin miehet ja siksi T comf on korkeampi kuin T lim. Ole tarkkana, koska useissa makuupusseissa, niin miesten kuin naisten malleissa, on annettu T lim-arvo, eli alin mukavuuslämpötila miehille. 

Nämä merkinnät ovat tietysti vain suuntaa antavia ja ihmisten kylmänsietokyky on hyvin yksilöllistä. Muista, että myös muilla tekijällä on merkitystä, kuten makuualustan laatu, tuulen nopeus ja jos sinulla on nälkää tai ei. Näitä ei ole otettu huomioon EN 13537-testissä.

Kevät, kesä, syksy tai talvi?
Valitettavasti et voi valita makuupussi, jossa on miellyttävää nukkua vuoden ympäri. Talvikäyttöön sunnittelussa makuupussissa tulee sietämättömään kuumaa kesällä ja sen lisäksi se painaa. Pitää valita makuupussia sen mukaan, milloin sitä käytetään useimmiten.

3 vuodenajan makuupussi on hyvä valinta ensimmäiseksi makuupussiksi, koska sitä voidaan käyttää keväältä syksyyn. Kuumina kesäöinä voi tulla liian lämmintä, mutta sitten voi vain lisätä ilmanvaihtoa avaamalla vetoketju. Nyrkkisääntönä voimme sanoa, että valitse lämpimämpi malli, jos empit kahden makuupussin välillä. On helpompaa päästää lämmöstä eroon kuin luoda lisää lämpöä. Jos tiedät itsesi kanssa, että palelet helposti, valitse lämpimämpi malli empimättä.

3 vuodenajan makuupussin mukavuuslämpötila tulisi olla -3°C asteesta -10°C asteeseen ja kevät- ja kesäkäyttöön tarkoitetussa makuupussissa 0°C asteesta muutamaan pakkasasteeseen, sukupuolesta riippumatta. Ainoastaan kesäkäyttöön suunnittelussa makuupussissa mukavuuslämpötila on useimmiten pari plussa-astetta ja soveltuu hyvin myös matkailuun ja sisäkäyttöön. Pohjoismaiseen talvikäyttöön suosittelemme makuupussin, jonka mukavuuslämpötila on ainakin -15°C astetta. 

Lämpökaulus on myös hyvä ominaisuus. Melkein kaikissa kolmen vuodenajan makuupusseissa ja ehdottomasti kaikissa talvimakuupusseissa löytyy tällainen lämpökaulus, joka pitää huoleen siitä, ettei lämmin ilma pakene.

Untuva tai keinokuitu?
Untuvatäytteinen makuupussi painaa vähemmän ja ottaa vähemmän tilaa kuin kuitumakuupussi (samalla mukavuuslämpötilalla). Vaikka kuitumakuupussien kehitys on viime vuosina edistynyt hurjaa vauhtia ja keinotekoiset materiaalit ovat alkaneet painaa vähemmän ja vähemmän, vielä toistaiseksi untuvamakuupusseilla on paras lämpö/paino ja lämpö/tilavuus-suhde. Sen sijaan untuva on usein, jos ei aina, kalliimpi vaihtoehto. Toisaalta untuvamakuupussin käyttöikä on pidempi, jos siitä huolehtii hyvin. Kuitumakuupussin lämmöneristyskyky alkaa nimittäin heikeentyä muutaman vuoden käytön jälkeen, koska täyte kuluu ja pakkaantuu. Kosteissa ilmastoissa kuitumakuupussi on parempi valinta, koska se lämmittää myös vähän kosteana, toisin kuin untuva. 

Lyhyesti sanottuna: Mikäli kevyt paino ja pieni pakkauskoko ovat tärkeitä, sinun kannattaisi valita untuvamakuupussi. Jos et piittaa niin paljon näistä ominaisuuksista, tai jos sinulla on vähän tiukempi budjetti, kuitumakuupussi on parempi valinta.

Pituus ja muoto
Jokainen makuupussimalli on saatavana useissa pituuksissa, kuten regular, long, 6´6, short, X-long, 185 cm, 179 cm. Nämä koot ovat aina laskettu nukkujan pituuden mukaan. Eli jos makuupussin pituudeksi on merkitty esimerkiksi 183 cm, ihmiset siihen pituuden asti voivat nukkua mukavasti. 

Ei missään nimessä kannattaa tinkiä pituudesta, mutta liian pitkä makuupussi ei myöskään ole hyvä idea. Liian lyhyessä makuupussissa tulee ahdasta ja pussissa muodostuu kylmätaskuja koska kehostasi lämpenevä ilma ei pääse kiertämään pussissa ja sinulla tulee kylmää. Liian pitkässä makuupussissa kehosi ei ehdi lämmittää kaikki ilmaa ja tässäkin tapauksessa sinulla tulee kylmää. Lisäksi liian pitkä makuupussi painaa ylimääräisesti ja vie turha tilaa. Sopiva on paras. Jos pituudesi on kahden koon rajamailla, suosittelemme, että valitset pidemmän koon, mikäli et ole grammanmetsästäjä.

Makuupussin valinnassa on myös tärkeää miettiä, haluatko kääntyä pussissa tai kääntyä pussin mukaan nukkuessasi. Jos ensimmäinen vaihtoehto kuulostaa miellyttävämmältä, valitse suorakulmaisen mallin sijasta tilavampi, muumiomuotoinen makuupussi, siis mikäli muutama lisägramma ei haittaa.

Outnorthilla on myös monta erityisesti naisille tarkoitettuja makuupusseja. Naisten makuupussit ovat useimmiten vähän lyhyemmät. Sen lisäksi ne ovat leveämmät lantion kohdalla ja kapeammat hartioiden kohdalla ja niissä on lisäeristetyt jalkopäät. Mikäli olet lyhyempi ja laihempi mies, sinun kannattaisi ottaa nämäkin mallit huomioon makuupussia valitessasi. 

Vetoketju

Useimmat makuupussit tulevat sekä oikean- että vasemmanpuolisella vetoketjuvaihtoehtona. On yleensä helpointa kuin vetoketju vastakkaisella puolella hallitsevalta kädeltä, eli jos olet oikeankätinen, valitse makuupussi, jossa on vasemmanpuolinen vetoketju. Mutta tällä ei oikeasti ole niin iso merkitys.

Täysipitkä tai puolipitkä vetoketju? Tässäkin tapauksessa sinun on valittava mukavuuden ja painavuuden väliltä. Omistautunut grammanmetsästäjä valitsee puolipitkän vetoketjun grammoja säästääkseen, samalla kuin menettää jalkopään tuuletusmahdollisuutta. Useimmissa makuupusseissa on silti täysipitkä, kahteen suuntaan menevä vetoketju.
 
Melkein kaikki valmistajat käyttävät nykyään YKK-vetoketjuja makuupusseissaan. Tämän ansiosta kahden makuupussin yhteenliittäminen on mahdollista. Hyvä juttu, mikäli haluat halailla seuralaisesi kanssa illalla. Valitettavasti kaikki YKK-vetoketjut eivät silti ole yhteensopivia. Sääntönä voimme sanoa että kaksi saman sarjan makuupusseilla on yhteensopivat vetoketjut (Haglöfsin Zensor tai Marmotin Wave). Eli jos haluat yhdistää kaksi makuupussia, on turvallisinta valita makuupussit samasta sarjasta. 

Kalvolla vai ilman?
Joissakin makuupusseissa on vedenpitävä kalvo. Tämä on hyvä jos nukut paljon myrskysuojissa, laavuissa tai tähtien alla, koska kalvo suojaa makuupussin eristystä ulkopuolelta tulevalta kosteudelta ja märältä. Samalla kehosi päästää kosteutta yön mittaan ja kalvo heikentää makuupussin hengittävyyttä. Pidä vain huoli siitä, että lämpötila säilyy sopivana ja että makuupussissa on riittävä tuuletus, niin tästä ei tule ongelma. Toinen ratkaisu on panostaa "hikipussiin", eli Water Barrier Lineriin, joka lukitsee kosteuden sisällään. Hikistä, mutta makuupussi säilyy kuivana.

Jos ennen kaikkea olet kolmen vuodenajan käyttäjä ja melkein aina nukut teltassa, kalvollinen makuupussi tuntuu turhalta. Silloin sinun kannattaisi sen sijaan panostaa hyvään telttaan. Lopuksi voimme antaa pienen vinkin: laita kuoritakki makuupussin ympäri, niin et tarvitse pelätä, että makuupussin jalkapää kostuu telttakankaasta. Toivottavasti tiedät nyt, millainen makuupussi sinun kannattaisi hankkia! 

 Teksti: Kajsa Albrechtsson/ Outnorth
Käännös: Erika Lund/ Outnorth

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!