Valitse juuri sinun käyttöösi sopiva makuupussi ja makuualusta

Makuupussin ja -alustan valitseminen ei ole kaikkein helpoin tehtävä, ja on hyvä miettiä niiden ominaisuuksia ja soveltuvuutta käyttäjälleen. Onko olemassa parempaa tunnetta kuin käpertyä makuupussiin pitkän vaelluspäivän jälkeen? Makuupussilla ja makuualustalla on väliä, kun haluaa nukkua yönsä hyvin ulkona.

Blank
Blank

Mikä makuupussi sopii minulle?

Makuupussia hankkiessa kannattaa miettiä ainakin näitä seikkoja: Mihin vuodenaikaan tai vuodenaikoihin tulet makuupussia käyttämään? Pitäisikö valita untuva- vai kuitumakuupussi?

Kevät, kesä, syksy vai talvi?

Valitettavasti et voi valita makuupussia, jossa voisit nukkua mukavasti ympäri vuoden. Talvikäyttöön tarkoitettu makuupussi on aivan liian kuuma kesällä, minkä lisäksi raahaat myös tarpeettoman paljon painoa mukanasi. On tärkeää valita makuupussi sen vuodenajan mukaan, jolloin käytät sitä eniten.

Kolmen vuodenajan makuupussia voidaan käyttää sekä keväällä, kesällä että syksyllä. Näiden makuupussien mukavuuslämpötila on yleensä -10 °C – 0 °C.

Kesäkäyttöön sopivat kesämakuupussit ovat parhaimmillaan +5 °C – +15 °C:n lämpötilassa ja sopivat hyvin käytettäväksi myös matkustaessa tai yöpyessä sisätiloissa.

Pohjoisen talveen sopivan talvimakuupussin tulisi kestää noin -15 °C. Näissä makuupusseissa on yleensä lämpökaulus, joka kiristettynä estää lämmön karkaamisen.

EN 13537 -standardin mukaiset lämpötilarajat

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kaikkien Outnorthin valikoimassa olevien makuupussien lämpötilat testataan eurooppalaisen standardin, EN 13537, mukaisesti. Standardilla on kolme tärkeää lämpötilamerkintää:

T comf - alin mukavuuslämpötila naisille

T lim - lin mukavuuslämpötila miehille

T ext - alin äärilämpötila naisille

När ska du använda sovsäcken?

Sovsäckar delas in i olika kategorier beroende på vilka temperaturangivelser de har – sommarsovsäck, 3-säsongssovsäck (vår, sommar och höst) och vintersovsäck. Alla sovsäckar, med få undantag, hos oss på Outnorth är temperaturtestade enligt europeisk standard, EN 13537. Enligt standardiseringen finns det tre viktiga temperaturangivelser att förhålla sig till; komforttemperatur dam (T comf), komforttemperatur herr (T lim) och extremtemperatur (T ext). Dessa angivelser talar om i vilken temperatur det är komfortabelt att sova i sovsäcken.

Fundera på när du kommer att använda sovsäcken som mest; ska du enbart använda sovsäcken sommartid räcker en sovsäck för sommarbruk men ska du använda den under vår, sommar och höst bör du titta på en 3-säsongssovsäck. Det finns tyvärr inga sovsäckar som passar året runt- en sovsäck för vinterbruk blir exempelvis för varm under sommartid och en sovsäck för sommaren blir för kall på vintern. Behöver du en sovsäck för hela året rekommenderar vi att du köper två sovsäckar för att täcka dina behov.


Sommarsovsäck: komforttemperaturen brukar ligga mellan +5°C till +15°C. En sommarsovsäck fungerar däremot bra att användas inomhus året runt.
3-säsongssovsäck: komforttemperaturen brukar ligga mellan -10°C till 0°C.
Vintersovsäck: en vintersovsäck lämpad för en skandinavisk vinter bör klara runt -15°C. Dessa sovsäckar har oftast en värmekrage som åtdragen förhindrar att varm luft letar sig ut.

Blank
Blank

Untuva vai keinokuitu?

Untuvatäytteinen makuupussi painaa yleensä vähemmän ja vie vähemmän tilaa kuin kuitutäytteinen makuupussi. Kuitumakuupussien kehitys on toki viime vuosina edistynyt hurjaa vauhtia ja keinotekoiset materiaalit ovat alkaneet painaa vähemmän. Vielä toistaiseksi untuva tuottaa kuitenkin eniten lämpöä painoonsa ja tilavuuteensa nähden. Untuvamakuupussit ovat yleensä hieman kalliimpia kuin kuitumakuupussit. Toisaalta untuvamakuupussin käyttöikä on pidempi, jos siitä huolehtii hyvin. Kuitumakuupussin lämmöneristyskyky alkaa nimittäin heikentyä muutaman vuoden käytön jälkeen, koska täyte puristuu ja kuluu. Jos aiot käyttää makuupussia useimmiten kosteissa ja vetisissä ilmastoissa, kuitumakuupussi on parempi valinta. Se nimittäin lämmittää myös vähän kosteana, toisin kuin untuvamakuupussi.

Lyhyesti sanottuna: mikäli haluat kevyen, pieneen tilaan mahtuvan makuupussin, joka on mahdollisimman lämmin, untuvamakuupussi on valintasi. Jos edellä mainituilla ominaisuuksilla ei ole sinulle niin paljon merkitystä, tai jos sinulla on vähän tiukempi budjetti, on kuitumakuupussi parempi vaihtoehto.

Mikä makuualusta sopii minulle?

Makuualusta, kuten makuupussikin, vaikuttaa paljon siihen, kuinka hyvin nukut. Hyvän makuualustan tulee olla paitsi pehmeä myös kyetä eristämään alta tulevalta kylmyydeltä. Makuupussin eristys pitää sinut lämpimänä, mutta se on tehty kokoonpuristuvaksi, ja siksi se ei eristä hyvin allasi. Paleltaako vartaloasi kohdista, jotka ovat vasten makuualustaa, useimmiten hartioista ja lantiosta? Silloin et tarvitse lämpimämpää makuupussia vaan lämpimämmän makuualustan.

Valittavissa on monia erityyppisiä makuualustoja. On löydettävä tasapaino eri ominaisuuksien välillä, erityisesti painon, hinnan, paksuuden, pituuden, leveyden, mukavuuden, eristyskyvyn ja kestävyyden. On mahdotonta sanoa, mikä makuualusta on paras. Se riippuu siitä, minkä tyyppisiä retkiä teet, ruumiinrakenteesta, mukavuuden tarpeesta ja kuinka paljon olet valmis investoimaan tuotteeseen.

Kevät, kesä, syksy vai talvi?

Aivan kuten makuupussien kohdalla, eri makuualustat sopivat eri vuodenaikoihin. Arvoa, jota käytetään mittaamaan makuualustan eristävyyttä, kutsutaan yleensä R-arvoksi. Mitä suurempi R-arvo on, sitä parempi eristyskyky.

R-arvo 0,5–2 sopii hyvin kevääseen ja kesään.

R-arvo 2–3,5 soveltuu käytettäväksi syksyllä ja leudossa talvisäässä.

R-arvo 3,5–4,5 sopii talveen.

Blank
Blank

Erilaisia makuualustoja

Solumuoviset makuualustat

Useimmat ihmiset ajattelevat juuri solumuovista makuualustaa kuullessaan sanan makuualusta - klassinen makuualusta, joka on valmistettu solu- tai vaahtomuovista. Solumuovialustan yleisenä etuna on, että se on kestävä, kevyt ja suhteellisen halpa. Haittapuolena on, että ne ovat ohuita, nukkumismukavuus on hieman huonompi ja ne vievät paljon tilaa, koska niitä ei voi puristaa pienempään kokoon.

Ilmatäytteiset makuualustat

Parasta ilmatäytteisissä makuualustoissa on, että ne ovat paksuja, joten ne tuntuvat erityisen pehmeiltä. Ilmatäytteiset makuualustat tuntuvat mukavilta, koska ne ovat pehmeämpiä kuin esimerkiksi solumuoviset alustat, ja koska ne myös tasoittavat maanpinnan epätasaisuutta allasi. Ilmatäytteiset puhallettavat makuualustat vievät vähän tilaa. Se on erityisen käytännöllistä, jos et voi kiinnittää makuualustaa repun ulkopuolelle tai sinulla on vain vähän tilaa pakkauksessasi.

Itsetäyttyvä makuualusta

Etkö jaksa itse täyttää makuualustaa joka ilta? Silloin itsetäyttyvä makuualusta voi olla hyvä valinta. Näiden makuualustojen täytteenä on vaahtomuovia, aivan kuten patjoissa. Kun otat itsetäyttyvän makuualustan pakkauksesta ja avaat venttiilin, vaahtomuovi laajenee ja makuualusta saa oikean muotonsa. Itsetäyttyvän makuualustan haittapuolena on paino, sillä vaahtomuovi painaa enemmän kuin esimerkiksi ilma.

Selaimesi on juuri nyt yksityisessä tilassa, eikä suosikkiesi tallentaminen tällöin onnistu. Voidaksesi käyttää tätä toimintoa, sulje yksityinen selaustila ja avaa sivumme uudelleen. Sulje!