Löytääksesi juuri sinulle sopivan repun, kannattaa ottaa hetki ja pohtia, milloin ja mihin aiot reppua käyttää. On lähes mahdotonta löytää reppu, joka toimisi jokaisessa tilanteessa.

Kun tiedät mihin reppua tarvitset, on helpompi löytää sopiva malli juuri tähän tarkoitukseen, etsitpä sitten reppua arkikäyttöön, ulkoiluun, matkailuun tai muihin seikkailuihin.

Sinun pitäisi pyrkiä löytämään reppu:

1. jonka tilavuus on tarkoitukseen sopiva

2. jonka ominaisuudet ja toiminnot vastaavat käyttötarkoitusta

3. jossa on oikea selkäpituus ja hyvä istuvuus

Repun tilavuus

Riippuu repun käyttötarkoituksesta, kuinka paljon tilaa tarvitset. On tärkeää ottaa huomioon myös, millainen pakkaaja olet, millaista tavaraa aiot pakata, kuinka pitkälle matkalle reppua tarvitset ja jopa vuodenaika, jolloin reppua käytät. Talvella tavarat vievät enemmän tilaa, joten kannattaa lisätä muutama ylimääräinen litra. Vanhempana saatat kantaa osan lasten pakkauksista, mikä sekin vaatii lisätilaa. Tässä muutama nyrkkisääntö:

Arkikäyttö ja päiväretket: 20-35 litraa

Yöpyminen, viikonloppu ja mökkeily: 35-50 litraa

Reppureissailu: 45-65 litraa

Viikkoretket ja telttailu: 60-90 litraa

Parasta on, jos saat kaiken tarvittavan mahtumaan repun sisään, eikä sinun tarvitse kiinnittää mitään ulkopuolelle. Tämä helpottaa painon jakamista tasaisesti. Pakkaamalla oikein saat repun istumaan mukavasti. Muista, että reppu istuu parhaiten silloin, kun se on täytetty kunnolla. Mikäli haluat säätää repun kokoa pienemmäksi, kannattaa tämä tehdä ennen kuin pakkaat repun. Tällöin kaikki pikkutavarat eivät valu repun pohjaan ja aiheuta painon jakautumista väärin.

Repun malli

Nykyään on olemassa mielin määrin reppumalleja. Valinnanvara on hyvä asia, mutta se voi myös aiheuttaa päänvaivaa. Joskus on yksinkertaisesti olemassa liian monta, mistä valita. Siksi sinun kannattaa harkita, millaiset ominaisuudet ja yksityiskohdat ovat sinulle tärkeitä.

Aukot ja kannet

Ylhäältä, edestä ja/tai alhaalta pakattava? Kiinni napsautettava kansi vaiko rullaten suljettava reppu? On monta eri tapaa päästä käsiksi repun sisältöön. Edestä pakattava reppu on monien suosikki, sillä silloin koko repun sisältö on helposti saatavilla, myös tavarat repun pohjalla. Useimmissa isoissa vaellusrepuissa on myös pohjalokero, joka avataan erikseen. Tätä tilaa kutsutaan usein makuupussilokeroksi. Pohjalokero voidaan lähes aina erottaa päälokerosta väliseinällä. On kätevää, kun kaikki nukkumavehkeet löytyvät samasta paikasta.

Repun kansi toimii ylimääräisenä taskuna ja joissakin malleissa sen voi irrottaa ja käyttää vyötärölaukkuna. Tämä on todella käytännöllistä, esimerkiksi silloin, jos aiot kiivetä vuoren huipulle ja voit ottaa mukaasi vain tärkeimmät tavarat. Mikäli repun kannen korkeus on säädettävissä, saat tarvittaessa lisää tilaa kannen alla. Rullaamalla suljettavan repun vahvuutena sen sijaan on se, että tavarat pysyvät paremmin suojassa, kun repussa on vähemmän aukkoja.

Vedenpitävä reppu

Vedenpitävä vai ei? Ilmeinen hyöty vedenpitävästä repusta on tietenkin se, että sinun ei tarvitse murehtia tavaroiden kastumisesta. Lisäksi vesitiiviissä repussa on yleensä vahvempi kangas, mikä parantaa kestävyyttä. Vedenpitävät reput ovat kuitenkin yleensä hieman painavampia ja niistä saattaa puuttua ulkoisia taskuja. Jos vedenpitävä reppu ei houkuttele, kannattaa muistaa, että on olemassa sekä repun sadesuojia että vedenpitäviä pakkauspusseja.

Lantiovyö ja kantojärjestelmä

Pitäisikö repussa olla lantiovyö vai ei? Isoimmissa repuissa lantiovyö on tarpeen, ainakin jos haluat kantaa reppua turvallisesti, asianmukaisesti ja mukavasti. Pienemmissä malleissa riittää usein, että repussa on niin sanottu lantiohihna, koska et tule kantamaan mitään kovin painavaa. On olemassa malleja, joissa lantiovyö on irrotettava tai piilotettava, mikä voi olla eduksi, jos matkustat usein repun kanssa tai jos haluat käyttää reppua myös arkena. Jos olet reppureissaaja, kannattaa sinun valita suuri reppu, jossa on piilotettava kantojärjestelmä. Tällöin sinulla on mahdollisuus piilottaa kaikki hihnat, valjaat ja vyöt, kun matkustat bussilla, junalla, taksilla tai lentokoneella. Silloin sinun ei myöskään tarvitse hankkia erikseen lentolaukkua repullesi.

Pakkaatko kevyesti?

Jos pakkaat kevyesti, sinun kannattaa valita kevyt reppu. Useimmissa kevyissä repuissa on suositeltu enimmäispaino, joka on hyvä tarkistaa ennen ostamista. On hyvä huomioida, että kevyiden reppujen kantojärjestelmä ei usein ole yhtä vakaa kuin raskaimmissa malleissa. Lisäksi yksityiskohdista ja ominaisuuksista on tingitty, joten kohtele reppua sen mukaan.

Naisten reput

Nykyään on olemassa myös paljon reppuja, jotka on suunniteltu erityisesti naisille. Niissä on usein hieman lyhyempi selkäpituus sekä kantojärjestelmä, joka on muotoiltu naisen kehon mukaan. Naisten reput ovat hieman kapeampia hartioiden välissä, olkahihnat on leikattu niin, että ne eivät tule rintojen päälle ja lantiovyö on taivutettu. Jos olet lyhyt ja hoikka mies ja sinulla on vaikeuksia löytää sopiva reppu, kannattaa tutustua myös naisten malleihin.

Selkäpituus ja istuvuus

On olemassa yhtä monta eri vartaloa kuin on ihmisiä. Siksi on aivan luonnollista, ettei jokainen reppu sovi sinulle. Onneksi reput tulevat eri kokoisina, ja monissa malleissa on säädettävä selkäpituus. Itse asiassa selkäpituusmitta voi hieman poiketa valmistajasta riippuen, joten on tärkeää, että mittaat selkäsi saadaksesi hyvin istuvan repun.

Ohjeet selän mittaamiselle:

Hanki mittanauha ja pyydä kaveri auttamaan sinua mittauksessa. Etsi pieni niskanikama kohdasta, missä kaularanka yhdistyy selkärankaan (nikama C7). Voit tuntea tämän nikaman, kun nojaat päätäsi eteenpäin ja tunnustelet niskaasi. Laita kädet vyötärölle suoliluuharjanteen (lantion kohdalla oleva möykky) tasolle niin, että peukalot osoittavat selkärankaa. Mittaa sitten etäisyys tästä niskanikamasta alas selkärankaa pitkin kuviteltuun peukaloiden välissä olevaan viivaan asti. Valmis!

Lopuksi voimme kertoa, että joissakin repuissa on myös säädettävä ja vaihdettava lantiovyö. Laita mittanauha vyötärön ympäri suoliluuharjanteen tasolla ja mittaa löytääksesi sopiva koko.

Pakkaa oikein:

Keskipainavat tavarat asetetaan päällimmäiseksi, esim. kamera ja peseytymistarvikkeet

Painavat tavarat pakataan niin lähelle selkää kuin mahdollista, esim. teltta, keittiö ja ruoka

Kevyet tavarat, kuten vaatteet, pakataan repun etuosaan

Isot ja kevyet tavarat, kuten makuupussi, asetetaan repun pohjalle

Selaimesi on juuri nyt yksityisessä tilassa, eikä suosikkiesi tallentaminen tällöin onnistu. Voidaksesi käyttää tätä toimintoa, sulje yksityinen selaustila ja avaa sivumme uudelleen. Sulje!