Teltan valinta

Teltta on kuin vakuutus. Jotain, mistä maksat, mutta jonka täyden arvon huomaat vasta, kun sitä todella tarvitset. Silloin, kun vettä sataa kuin saavista ja tuuli ruoskii telttakangasta, huomaat vakuutuksen arvon ja saat rahoillesi vastinetta. Jos et koskaan telttaile näin rajulla säällä, sinun ei myöskään tarvitse kuluttaa telttaan paljoa rahaa.

Teltalla on kuitenkin myös muita tärkeitä ominaisuuksia. Esimerkiksi hyönteisiltä suojautuminen tulee hyvin todennäköisesti tarpeeseen Suomessa ja erityisesti Lapissa vaeltaessa. Lisäksi on mukavaa, kun teltan seinämät tarjoavat jonkin verran yksityisyyttä, jos samaan paikkaa on eksynyt muitakin retkeilijöitä. Telttaa valitessa on hyvä miettiä, milloin telttaa tarvitset, ja mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimmät.

Tunneli- vai kupoliteltta?

Kupoliteltta

Kupoliteltassa on monia ilmeisiä etuja. Ainakin teoriassa nämä teltat pysyvät itsestään pystyssä. Usein absidi, eli eteistila, kiinnitetään parilla telttakiilalla. Kupoliteltat ovat lyömättömiä saaristossa, missä ne seisovat hyvin kallioilla. Siitä huolimatta ne on toki hyvä kiinnittää joko kiiloilla tai myrskyliinoilla, jotta ne pysyvät paikallaan. Muutama maahan kiinnitetty myrskyliina parantaa myös teltan toimivuutta sateessa. Yleensä kupoliteltta kestää säätä ja tuulta tunnelitelttaa paremmin, sillä jyrkkien seinien ansiosta vesi ja lumi valuvat helposti pois kankaalta, ja ristiin laitetut kaaret kestävät hyvin tuulta. Kaaret pitävät myös telttakankaan kunnolla venytettynä, mikä estää kostean sisäteltan roikkumista, ja näin nukkujien tai makuupussien kastumista. Rakenne ja tiukka sisäteltta tarjoavat runsaasti tilaa ja hyvän istuinkorkeuden. Yleisesti kupoliteltan etuna ovat myös hyvät tuuletusvaihtoehdot, mikä tarkoittaa sitä, että kupoliteltat kuivuvat nopeasti sateen jälkeen. Telttaa on lisäksi helppo siirrellä sopivan paikan löytämiseksi ja puhdistettaessa se on helppo nostaa ja ravistaa.

Haittapuolet:

1. Eteistila on usein pieni.

2. Yleensä hieman painavampi kuin tunneliteltta.

3. Sisä- ja ulkoteltta pystytetään useimmissa malleissa erikseen, mikä ei ole ihanteellista sateen sattuessa.

Tunneliteltta

Me pohjoismaiden asukkaat pidämme tunneliteltoista. Ne ovat osa omaa telttaperinnettämme ja niin olemme valmistaneet telttoja monien vuosien ajan. Viime vuosien aikana valikoima on kehittynyt yleisistä neljän kauden ratkaisuista laajaan valikoimaan tunnelitelttoja, joilla on eri käyttöympäristöjä - ilmavista kesäteltoista vankkatekoisempiin talvitelttoihin. Nykypäivän tunneliteltta on yhtä monipuolinen kuin kupoliteltta, mutta sillä on omat selkeät etunsa, mutta myös joitain haittoja.

Suomessa sataa, sen tiedämme kaikki. Tunneliteltan ilmeinen etu on, että yleensä sisä- ja ulkoteltta pystytetään samanaikaisesti. Sisäteltta ei tällöin pääse helposti kastumaan. Sateen varalta useimmissa tunneliteltoissa on ainakin yksi iso absidi, eli eteistila, joka suojaa ruoanlaittoa sekä varusteita ja toimii samalla eteisenä, jossa voit vaikkapa vaihtaa vaatteet ja ripustaa märät vaatteet kuivumaan.

Tunneliteltat ovat esimerkillisen helppoja pystyttää. Perusrakenne koostuu kahdesta kaaresta, jotka pujotetaan yhteensopiviin kaaritunneleihin. Teltta sijoitetaan luonnollisesti tuulen suuntaan, ja telttojen matala profiili tekee niistä myrskynkestäviä. Teltan mataluus poistaa myös sen mahdollisuuden, että teltan avautuessa tuulta vasten se paisuisi kuin ilmapallo ja halkeilisi saumoista. Lisäksi tunneliteltat ovat yleensä kevyempiä kokoonsa nähden kuin muut telttamallit.

Negatiivisia puolia ei juurikaan ole. Toki istuinkorkeus on matalampi kuin kupoliteltassa, ja teltan tuuletusmahdollisuuksiin vaikuttaa se, että sen tuuletuspinnat ovat teltan muodon vuoksi molemmilla lyhyillä sivuilla. Kangas ei myöskään ole yhtä pingotettuna kuin kupoliteltassa. Jostain syystä tunneliteltat valmistetaan perinteisesti enimmäkseen vihreinä. Valoisampien telttojen ystäville on viime vuosina ilmestynyt malleja myös vaaleammissa kankaissa. Se, että tunneliteltta ei pysy itsestään pystyssä kuten kupoliteltta, ei oikeastaan vaikuta paljon, sillä kaikki teltat, mallista riippumatta, tulisi kiinnittää maapohjaan epämiellyttävien yllätysten välttämiseksi. Kuitenkin saariston paljailla kallioilla kupoliteltta on edelleen paras ratkaisu.

Missä ja milloin tarvitset telttaa?

Tärkeitä kysymyksiä, mitä kannattaa itseltään telttaostoksilla kysyä, ovat missä ja milloin telttaa tullaan käyttämään. Eri vuodenajat ja ympäristöt vaativat teltalta erilaisia ominaisuuksia.

Tavallinen telttailija nukkuu teltassa keväällä, kesällä ja syksyllä, yhdellä tai toisella vaellusretkellä. Silloin selviää kesäteltalla tai kolmen kauden teltalla. Tämän tyypin teltassa on runsaasti verkkokangasta, jotta tuuletus sujuu ongelmitta, ja harvoin enemmän kuin kolme telttakaarta. Kaarien lukumäärä on yksinkertainen tuulen vakauden mitta - mitä enemmän kaaria sitä vakaampi, mutta myös raskaampi teltta. Pohjakangas ei näissä teltoissa nouse reunoistaan kovin korkealle, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole täydellinen yhdistelmä kovan tuulen ja kaatosateen kanssa. Tällaiset kestävät kyllä Lapin kesää, mutta niitä tulisi käyttää harkiten kevät- ja syyskaudella. Jos taas etsit telttaa talvikäyttöön, sinun tulisi etsiä teltta, jossa on tukeva rakenne, useita kaaria, suljettavat verkkopaneelit ja reunoista korotettu pohjakangas.

Sinulle tärkeitä ominaisuuksia

Myrskyltä suojaavan, kevyen ja ilmavan teltan yhdistelmää ei ole olemassa. Valinta on aina kompromissi. Joitakin asioita on syytä ottaa huomioon.

Hengittävyys

Hyvä ilmanvaihto takaa kuivat unet. Huomioi kuitenkin, että lähellä lattiaa olevat verkkopaneelit voivat päästää sateen ja kylmän vedon sisälle. Suljettavat verkkopaneelit ovat hyvä asia. Ne toimivat samalla tavalla kuin ikkunaluukut. Tutustu myös ulkoteltan tuuletusmahdollisuuksiin.

Materiaali

Telttakankaat on valmistettu nailonista tai polyesteristä. Nailon on joustavaa ja kestävää, mutta se voi venyä kastuessaan ja näin roikkua. Polyesteri kestää auringon UV-säteitä paremmin kuin nailon. Lattiakankaan tulisi olla polyuretaanipäällysteinen, mikä parantaa kulutuskestävyyttä. Kankaan värillä on myös väliä, sillä tumma kangas heikentää teltan valoisuutta. Vaalea kangas on valoisampi.

Teltat ovat nykyään kevyempiä, joustavampia ja vahvempia kuin koskaan. Uusien materiaalien jatkuva kehittäminen tekee kaarista ja kankaista kestävämpiä, mutta myös kevyempiä. Ohuet kankaat vievät vähemmän tilaa pakkauksessa.

Telttakaaret

Mitat ja kaarten lukumäärä vaikuttavat teltan vahvuuteen ja epäsuorasti myös painoon. Koreassa valmistetut DAC-merkin kaaret kuuluvat parhaimpiin. Myös Yunan-merkin kaaret ovat Koreasta. Laatu näkyy parhaiten liitoksissa – vertaa!

Koko

Kupoliteltan lattiapinta on joskus epäsäännöllinen, kuusikulmainen tai kahdeksankulmainen. Jäljellä oleva pinta seinien vierustalla kompensoi osittain pientä eteistilaa. Hieman yli neliömetri lattiapinta-alaa henkilöä kohti on vähimmäisvaatimus. Valmistajan suositukset kahdelle, kolmelle tai neljälle henkilölle ovat hyvin yleisluontoisia. Testaa siksi telttaa varusteiden kanssa, varsinkin jos olet suurikokoinen. On syytä pitää mielessä, että talvella, keväällä ja syksyllä telttailuun vaaditaan yleensä hieman suurempi lattiapinta-ala. Syynä on, että varusteet vievät enemmän tilaa ja teltassa vietetään enemmän aikaa kuin kesällä.

Jos et ole varma valinnastasi, esimerkiksi saman valmistajan kahden tai kolmen hengen mallin välillä, valitse suurempi, jos mukavuus on sinulle tärkeämpää kuin mahdollisimman kevyt teltta.

Yksityiskohdat

Hyvin tehdyssä teltassa jokainen yksityiskohta on viimeistelty hyvin. Saumat ovat suorat ja siistit, ja kaaret liukuvat helposti toisiinsa ja niissä on sileät liitokset. Jos kaaret ovat eripituisia, kaaritunneleiden on oltava värikoodattuja. Taskut ja silmukat säilytykseen ja ripustamiseen ovat korvaamattomia telttaillessa, mutta saattavat tuntua merkityksettömiltä kaupassa.

Teltan pystytys

Valitse oikea paikka: Yritä sijoittaa teltta hieman ympäristöään korkeammalle, jotta vältyt kylmiltä syvennyksiltä ja samalla saat tuulelta apua ilmanvaihtoon. Tuulen suunta on ratkaisevan tärkeä, etenkin vuorilla. Tunneliteltta on helppo sijoittaa oikein siten, että teltan pääty on tuulta kohden ja oviaukko tuulensuojassa. Kupoliteltan kanssa sinun on otettava huomioon, miten teltta on suunniteltu. Oviaukon tulisi olla tuulensuojassa. Ajattele mistä aurinko nousee ja yritä sijoittaa teltta varjoon. Se antaa kankaalle lisää käyttöikää ja miellyttävämmän ilmaston teltassa, etenkin kesällä.

Käytä oikeita telttakiiloja: Alumiinista valmistetut pyöreät telttakiilat ovat yleisimpiä ja toimivat erinomaisesti kovassa maaperässä. Pehmeässä maaperässä tarvitaan V-muotoisia kiiloja ja lumessa talvikäyttöön sopivia kiiloja.

Oikein alusta alkaen: Ojenna kulmat kunnolla telttaa pystyttäessä, jotta teltan pohja on tasainen.

Käytä mielikuvitusta: Jos maa on liian kova telttakiiloille, käytä mitä on saatavillasi. Tee myrskyliinaan silmukka ja ankkuroi puuhun, tukkiin tai kiviin. Telttakiilan voi pitää paikallaan asettamalla sen päälle raskaan kiven. Talvella sukset toimivat hyvin ankkurointiin. Myös lumeen haudatut ja lumella täytetyt nailonpussit toimivat hyvin.

Pingota telttakangas: Jotkut materiaalit, etenkin nailon (polyamidi), venyvät, kun ne kastuvat ja silloin myrskyliinoja on kiristettävä.

Vältä kosteutta: Sulje kaikki tuuletusaukot, kun iltakaste saapuu. Avaa venttiilit kokonaan yön aikana, mutta varmista, ettei lattianrajassa vedä.

Jokamiehenoikeudet - missä voit telttailla?

Jokamiehenoikeudet antavat sinulle mahdollisuuden yöpyä tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, kunhan et ole kenenkään pihapiirissä tai aiheuta vahinkoa maan omistajalle. Jokamiehenoikeudet eivät tarkoita vapautta ilman vastuuta, etkä siis saa aiheuttaa häiriötä tai tuhoa. Tämä koskee kaikkea: eläimistöä, kasveja, muuta luontoa ja ihmisiä. Sinun tulee olla erityisen varovainen tulen kanssa. Kiinnitä huomiota alueellisiin avotulen tekoa koskeviin kieltoihin. Et saa katkoa oksia etkä sytyttää tulta herkälle maaperälle, ja sinun on varottava rauhoitettuja kasveja.

Voit vapaasti poimia sieniä ja marjoja. Luonnonsuojelualueilla voi olla erityisiä sääntöjä, joita tulee noudattaa. Tarkista säännöt, kun retkeilet luonnonsuojelualueilla.

Selaimesi on juuri nyt yksityisessä tilassa, eikä suosikkiesi tallentaminen tällöin onnistu. Voidaksesi käyttää tätä toimintoa, sulje yksityinen selaustila ja avaa sivumme uudelleen. Sulje!