Valitse juuri sinun seikkailuusi sopiva makuupussi ja makuualusta

Makuupussin ja makuualustan valinta voi tuntua haastavalta, mutta kunnolliset varusteet ovat usein merkittäviä retken onnistumisen kannalta. Tässä oppaassa autamme sinua omiin tarpeisiisi sopivan makuupussin ja makuualustan valinnassa.

Jotta voimme ohjata sinua oikeaan suuntaan, tarkastelemme lähemmin kuka varusteita käyttää ja miksi sillä on merkitystä, sekä minä vuodenaikana varusteita tullaan käyttämään ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä aktiviteetista riippuen.

Sitten mennään!

Blank
Blank

Mikä makuupussi sopii minulle?

Makuupussia hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kolmeen seikkaan; kuka makuupussia käyttää, milloin sitä käytetään ja pitäisikö valita untuva-, keinokuitu- vai yhdistelmämakuupussi.

Kuka makuupussia käyttää?

Kun ostat makuupussin, joka on mukautettu juuri sinun vartalollesi sopivaksi, on lämpö optimaalisin, minkä vuoksi onkin tärkeää huomioida makuupussin muoto ja pituus. Jos valitset liian suuren makuupussin, jää makuupussin sisälle tarpeetonta ilmaa lämmitettäväksi. Jos taas valitset liian pienen pussin, pakkautuu pussin täyte niin, ettei makuupussi pääse lämmittämään ihanteellisesti. Kun valitset makuupussin oman pituutesi mukaan, saat optimaalisen lämmön, eikä sinun tarvitse turhaan kantaa mukana liian suuren pussin tuomaa lisäpainoa

Voit valita naisille, miehille (unisex) tai lapsille suunnitellun makuupussin. Naisten makuupusseissa on lisäeristys ylävartalon kohdalla sekä jalkopäässä, ja ne ovat hieman kapeampia hartioiden kohdalta ja leveämpiä lantion korkeudella. Miesten/unisex-malli on hieman leveämpi hartioista ja kapeampi lantion kohdalta. Lasten pussi taas on pienempi kooltaan, sekä pituudessa että leveydessä. Lasten makuupusseissa on myös usein pituuden säätöominaisuus, mikä on kätevää, sillä lapsi voi tällöin käyttää makuupussia pidemmän aikaa.

Milloin aiot käyttää makuupussia?

Makuupussit jaetaan eri kategorioihin lämpötilamerkintöjen mukaan: kesämakuupussi, kolmen vuodenajan makuupussi (kevät, kesä ja syksy) ja talvimakuupussi. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien Outnorthin valikoimassa olevien makuupussien lämpötilat on testattu eurooppalaisen standardin, EN 13537, mukaisesti. Tämän standardin mukaan on olemassa kolme tärkeää lämpötilamerkintää: alin mukavuuslämpötila naisille (T comf), alin mukavuuslämpötila miehille (T lim) ja alin äärilämpötila (T ext). Nämä merkinnät kertovat, missä lämpötilassa makuupussissa on mukavaa nukkua.

Mieti, milloin tulet eniten käyttämään makuupussia. Jos se tulee vain kesäkäyttöön, riittää kesämakuupussi oikein hyvin. Jos taas aiot käyttää makuupussia sekä keväällä, kesällä että syksyllä, kannattaa katsoa lähemmin kolmen vuodenajan pusseja. Valitettavasti et voi valita makuupussia, jossa voisit nukkua mukavasti ympäri vuoden. Talvikäyttöön tarkoitettu makuupussi on aivan liian kuuma kesällä, ja kesämakuupussissa et millään tarkene talvella. Jos tarvitset makuupussia ympärivuotiseen käyttöön, suosittelemme kahden makuupussin hankintaa.


Kesämakuupussi: mukavuuslämpötila on yleensä +5°C ja +15°C välillä. Kesämakuupussi sopii hyvin myös käyttöön sisätiloissa ympäri vuoden.
Kolmen vuodenajan makuupussi: mukavuuslämpötila on yleensä -10°C ja 0°C välillä.
Talvimakuupussi: Pohjolan talviin mukautetussa talvimakuupussissa pitäisi selvitä noin -15°C lämpötilassa. Näissä makuupusseissa on usein lämpökaulus, jonka avulla voi estää lämpimän ilman karkaamisen ulos säkistä.

Blank
Blank

Untuva-, keinokuitu- vai yhdistelmämakuupussi?

Eri makuupussitäytteillä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja ne toimivat tämän vuoksi hyvin erilaisissa tilanteissa. Kannattaakin miettiä, mikä on sinulle tärkeää. Haluatko, että makuupussi vie mahdollisimman vähän tilaa pakkauksessa ja on kevyt? Onko olennaista, että makuupussi kestää kosteaa ilmastoa? Haluatko makuupussin kestävän useita vuosia, vai aiotko käyttää sitä vain muutaman yksittäisen kerran?


Untuva

- Painaa vähemmän ja vie vähemmän tilaa pakkauksessa
- Pitkäikäinen
- Usein keinokuitua kalliimpi materiaali
- Herkempi kosteudelle ja kuivuu hitaammin

Keinokuitu

- Kuivuu nopeasti ja lämmittää kosteanakin
- Usein untuvaa halvempi
- Painaa enemmän ja vie enemmän tilaa pakkauksessa
- Lyhyempi käyttöikä

Yhdistelmä

- Yhdistelmä untuvaa ja keinokuitua
- Säilyttää lämmön hyvin samalla kun se kestää hyvin kosteutta

Mikä makuualusta sopii minulle?

Hyvän makuualustan tulee olla paitsi pehmeä myös kyetä eristämään maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Makuupussin eristys pitää sinut lämpimänä, mutta se on tehty kokoonpuristuvaksi, ja siksi se ei eristä yhtä hyvin allasi. Jos sinua paleltaa kohdista, jotka ovat vasten makuualustaa (kuten hartiat ja lantio), tarvitset todennäköisesti lämpimämmän makuualustan etkä lämpimämpää makuupussia.

Kun valitset makuualustaa, kannattaa miettiä, minä vuodenaikana tulet sitä käyttämään ja mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä – mukavuus, hinta, kestävyys vai paino?

Milloin aiot käyttää makuualustaa?

Eri makuualustat sopivat eri vuodenaikoihin. Makuualustan eristävyyden mittaamiseksi käytetään R-arvoa. Mitä suurempi R-arvo on, sitä parempi eristyskyky. Mieti, milloin tulet eniten käyttämään alustaa, ja tee valintasi sen mukaan.

R-arvo 0,5–2 sopii hyvin kevääseen ja kesään.

R-arvo 2–3,5 soveltuu käytettäväksi syksyllä ja leudossa talvisäässä.

R-arvo 3,5–4,5 sopii talveen.

Blank
Blank

Erilaisia makuualustoja

Makuualustat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: puhallettaviin, itsetäyttyviin sekä solumuovisiin makuualustoihin. Kaikilla makuualustoilla on erilaisia ominaisuuksia ja tämän vuoksi omat hyvät ja huonot puolensa.

Puhallettavat makuualustat

- Täytteenä esimerkiksi ilmaa tai untuvaa
- Mukava käytössä paksuuden ja alustaan mukautumisen ansiosta
- Painaa vähän ja vie vähän tilaa pakkauksessa
- Vaatii täyttöä joko puhaltamalla tai pumpun/pumppupussin avulla
- Riskinä, että makuupussiin tulee reikä

- Itsetäyttyvä makuualusta

- Täytteenä ilma ja vaahtomuovi
- Itsestään täyttyvä
- Raskaampi kuin puhallettava makuualusta
- Riskinä, että makuupussiin tulee reikä

Solumuovialusta

- Valmistettu solu- tai vaahtomuovista
- Kestävä, kevyt ja suhteellisen edullinen
- Ei tarvitse pumppua
- Mukavuudesta tingittävä
- Vie paljon tilaa pakkauksessa, eikä voi puristaa kasaan

Selaimesi on juuri nyt yksityisessä tilassa, eikä suosikkiesi tallentaminen tällöin onnistu. Voidaksesi käyttää tätä toimintoa, sulje yksityinen selaustila ja avaa sivumme uudelleen. Sulje!