Liity uutiskirjeemme tilaajalistalle ja saat ainutlaatuisia tarjouksia, sekä mielenkiintoisia artikkeleita ja inspiroivia oppaita – sekä paljon muuta! Tilaa tästä.

Millaiset kiikarit minun kannattaa valita?

Kiikarit ovat mukava apuväline monenlaiseen toimintaan – lintujen tarkkailuun, retkeilyyn ja yleiseen ulkoilmaelämään, kun haluat katsella eläimiä ja luontoa läheltä. Ennen kuin ostat kiikarit, voi olla hyvä miettiä, mikä on sinulle tärkeää. Haluatko putki- vai käsikiikarit? Milloin kiikareita tulisi käyttää? Entä kuinka paljon kiikarit saavat painaa? Tässä oppaassa selitämme erilaisia käsitteitä ja annamme sinulle vinkkejä siitä, mitä on otettava huomioon kiikareita ostettaessa.

Mitä on otettava huomioon kiikareita ostettaessa

  • Valitse käsikiikarit tai kompaktikiikarit, jos haluat ottaa kiikarit helposti mukaasi ja putkikiikari, jos joudut istumaan paikallaan pidempään
  • Kiikarien tuotenimessä on usein numeroita – ensimmäinen numero edustaa kiikarien suurennusta ja toinen numero objektiivin halkaisijaa
  • Prismat tarkoittavat sitä, miten lasi on kulmassa kiikareissa. Yleisin ja vanhin rakenne on porroprisma
  • BAK-4 tarjoaa paremman kuvanlaadun kuin BAK-7

Eri tyyppisiä kiikareita

Käsikiikarit

Käsikiikarit ovat hyvät ja vakaat kiikarit lintujen, eläinten ja luonnon tarkasteluun. Käsikiikarit ovat suosittuja lintujen tarkkailussa ja soveltuvat hyvin käytettäväksi myös aamunkoitteessa ja hämärässä.

Kompaktikiikarit/minikiikarit

Kompaktikiikarit, joita kutsutaan myös minikiikareiksi, ovat sekä pienempiä että kevyempiä kuin käsikiikarit, mikä tekee niistä kätevät kuljettaa repussa.

Putkikiikari

Putkikiikarit ovat kooltaan suurempia kuin käsikiikarit ja kompaktikiikarit ja vaativat jalustan, jotta ne pystyvät tarkentamaan, tuottamaan yksityiskohtaisempia kuvia ja torjumaan tärinää. Putkikiikarilla pysyt yleensä samassa paikassa, esimerkiksi lintubongauksen aikana.

Kätevät käsikiikarit Urbergilta

Suurennus, valo ja linssin aukko

Kiikariin viitataan usein numeromäärittelyllä, kuten ”8x42”. Ensimmäinen numero kertoo kiikareiden suurennuskertoimen. Tässä esimerkissä suurennus on kahdeksankertainen, mikä voidaan yksinkertaisesti selittää, että esine koetaan olevan kahdeksan kertaa lähempänä. Toinen numero kuvaa kuinka suuri objektiivin halkaisija on, eli linssin koko. Esimerkissä lasilinssi on 42 mm. Lasiobjektiivin koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon valoa pääsee sisään. Mitä suurempi linssin halkaisija, sitä kirkkaampi ja parempi kuva.

Käsikiikareissa on yleensä erittäin korkea kirkkaus, ja niiden suurennusarvo on 7x—12x ja linssin halkaisija on vähintään 40 mm. Kompaktikiikareissa on yleensä hieman huonompi valoherkkyys ja pienempi näkökenttä kuin käsikiikareissa. Yleisin on 8x suurennus, jonka linssin halkaisija on välillä 30—32 mm, mikä tarkoittaa, että ne täyttävät tehtävänsä useimmissa sääolosuhteissa, mutta ovat parhaimmillaan kirkkaammalla säällä. Putkikiikarissa suurennus ja etulinssi ovat huomattavasti suuremmat. Jos kiikarin suurennus on suurempi kuin 12x, jalusta on pakollinen, muuten se voi olla liian epävakaa nähdäksesi yksityiskohdat selvästi.

Muista, että kiikarit, joissa on suurempi objektiivin halkaisija johtaa suurempaan ja raskaampaan kiikariin, joten mieti, mikä on sinulle tärkeintä, ennen kuin valitset kiikarit. Toinen tärkeä asia, joka voi vaikuttaa valon sisäänpääsyyn, on lasilinssin laatu ja pintakäsittely, joka voi määrittää eron halpojen ja kalliiden kiikarien välillä.

Käsikiikarit

Osta täältä

Porroprisma vai kattoprisma?

Kiikarien rakentaminen voidaan helposti jakaa kahteen eri prismaan - porroprismaan ja kattoprismaan. Prismat tarkoittavat, kuinka lasi on kulmassa kiikareissa. Yleisin ja vanhin rakenne on porroprisma.

Porroprisma

Porroprisma on halvempi ja helpompi valmistaa, mutta tarjoaa silti hyvän toiminnan ja hyvän optisen laadun. Tämäntyyppiset kiikarit ovat leveämpiä ja raskaampia verrattuna kiikareihin, joissa on kattoprisma, mikä tekee niistä paremman ja halvemman vaihtoehdon silloin, kun koko ja paino eivät ole ratkaisevia.

Kattoprisma

Toisin kuin porroprismoissa, kattoprismakiikareissa on virtaviivainen muotoilu, joka tekee kiikareista kompaktimpia ja kevyempiä. Tämä tekee siitä houkuttelevamman, kun koolla on merkitystä, esimerkiksi lintubongauksessa. Virtaviivainen muotoilu tarjoaa myös muita etuja; sen avulla voit pitää kiikareita käsivarret lähempänä kehoasi, mikä antaa vakaamman kuvan kiikareissa ja tekee siitä kestävämmän iskuja vastaan.

Yksi kattoprisman heikommista puolista on kirkkaus. Kattoprismalla varustetuissa kiikareissa ei ole läheskään yhtä hyvää kirkkautta kuin porroprismalla varustetuissa kiikareissa, siksi kiikarit, jossa on kattoprisma, on enemmän riippuvainen hyvästä laadusta sekä lasilinssin pintakäsittelyistä - mikä tekee siitä myös kalliimman.

BAK-4 vai BK-7?

BAK-4 (bariumkruunulasi) ja BK-7 (borosilikaattilasi) ovat kaksi erilaista lasipeitettä prismoissa, jotka taittavat valoa kiikareissa. Bak-4 on parempaa lasilaatua ja sillä on korkeampi taitekerroin, mikä johtaa parempaan kuvanlaatuun, selkeämpään kuvaan ja tasaisempaan terävyyteen verrattuna saman tyyppiseen prismayksikköön, jossa on BK-7-lasi. BK-7 kuvataan usein sillä, että sen ulostulopupilli ei ole täysin pyöreä, mikä aiheuttaa selkeyden ongelmia kuvan reunassa.

 

 

Myydyimpiä kiikareita

Kiikareiden toiminnot ja ominaisuudet

Läheisyysraja: Määrittää lyhyimmän etäisyyden, jolla voit tarkastella objektia, mutta silti voi tarkentaa täydellisesti ja pystyä näkemään objektin terävästi. Läheisyysraja on tärkeä yksityiskohta, jos aiot käyttää kiikareita katsoaksesi asioita läheltä.

Silmien etäisyys: suhde silmästä linssiin. Tämä etäisyys voi vaihdella mallista toiseen, mutta on yleensä välillä 10—20 mm. Jos käytät silmälaseja, suosittelemme vähintään 14 mm: n etäisyyttä. Monissa malleissa tämä voidaan asettaa käyttämällä pyöriviä silmäsimpukoita, vaihtoehtoisesti silmäsimpukoita, jotka voidaan taittaa alas.

Lähtöpupilli: ilmaisee, kuinka paljon valoa kulkee kiikarin läpi silmään. Aamunkoitteessa tai hämärässä suosittelemme arvoa 5 mm tai enemmän ja päivänvalossa arvoa 2—3 mm.

Näkökenttä: ilmoitetaan joko metreinä 1000 metrin etäisyydellä tai asteina. Tämä ilmaisee leveyden, joka sinulla on näkökentässä, kun katsot jotain kiikarin kautta. Yleisesti mitä suurempi suurennus kiikareissa on, sitä pienempi on näkökenttä.

Diopterin säätö: asetus, jolla voit säätää kiikarit näkösi mukaan. Silmien erilaiset näöntarkkuudet tasataan tarkennuspyörän avulla, tarkennuspyörä sijaitsee yleensä silmäkupin alla.

Heijastamaton käsittely: on linssilasissa käytetty pinnoite, joka estää valoa heijastumasta pois, mikä tarkoittaa, että kiikarit läpäisevät paljon paremmin valoa ja että kuvanlaatu paranee.

Optinen laatu: monissa pidemmillä linssijärjestelmillä varustetuissa kiikareissa, esimerkiksi putkikiikareissa, on kromaattista poikkeamaa vastaan tarkoitettu käsittely. Tämä käsittely auttaa korjaamaan mahdollisesti esiintyviä värivirheitä. Tätä käsittelyä kutsutaan useilla eri nimillä, kuten HD, ED, APO ja fluoriitti.

Hämärätekijä: arvo siitä, kuinka tehokas kiikarin valonläpäisy on huonoissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi aamunkoitteessa tai hämärässä. Mitä suurempi hämäräarvo on, sitä selkeämpi ja kontrastirikkaampi kuva on.

Kaasutäytetyt kiikarit: kiikarit, jotka on täytetty tietyntyyppisellä kaasulla; typpikaasulla tai argonkaasulla. Ne kestävät myös korkeaa vedenpainetta. Kaasulla täytetyissä kiikareissa on myös se etu, että kiikarin sisäpuolelle ei muodostu sumua tai kosteutta eikä pölyä pääse sisään yhtä helposti.

Pidä huolta kiikareistasi

Auringonvalon vaikutus

Älä käytä kiikareita auringon tarkkailuun, sillä tämä voi aiheuttaa vakavia silmävaurioita, jopa sokeuden. Varmista myös, että kiikarit eivät ole alttiina suoralle auringonvalolle pitkiä aikoja. Se voi nimittäin kuivattaa ja aiheuttaa halkeilua kiikareiden kumiosissa, kuten silmäsuppiloissa. Auringonvalo voi myös vaikuttaa kiikareiden toimintaan.

Iskuvauriot

Ole varovainen iskuvaurioiden suhteen ja vältä kiikareiden pudottamista maahan. Kun kiikarit saavat iskuvaurioita, rakenteessa oleva prisma voi liikkua, mikä voi johtaa kaksinkertaiseen kuvaan. Siksi iskuvaurioiden välttämiseksi suosittelemme, että käytät hihnaa kaulassasi käytön aikana ja että säilytät kiikarit pussissa tai kotelossa. Varmista myös, että käytät mukana tulevaa etulinssin- ja okulaarinsuojaa. Sen lisäksi, että ne suojaavat lialta ja kosteudelta, ne voivat myös antaa lisäsuojaa iskuilta.

Puhdistus

On tärkeää puhdistaa linssit jatkuvasti, jotta lika ei keräänny ja vaikuta kiikarien suorituskykyyn. Vältä kuitenkin koskettamasta linssejä suoraan sormillasi, koska niihin saattaa tulla rasvatahroja ja sormenjälkiä. Ota sen sijaan tavaksi puhaltaa mahdollinen lika pois linssien pinnalta. Lian poistamisen jälkeen voit puhdistaa pinnan varovasti tarkoitukseen suunnitellulla puhdistuspyyhkeellä,  jossa on tarvittaessa rasvanpoistoainetta.

Tutustu valikoimaamme

Kiikarit

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeemme tilaajalistalle ja saat ainutlaatuisia tarjouksia, sekä mielenkiintoisia artikkeleita ja inspiroivia oppaita – sekä paljon muuta!