Kiinnostaako kiipeily?

Kiipeily on urheilulaji, jota voi harrastaa sekä sisällä että ulkona. On olemassa erilaisia tapoja kiipeillä, joihin tarvitaan erilaisia varusteita. Boulderointi on kiipeilymuoto, jossa tarvitaan vähiten varusteita, tarvitset vain parin kenkiä ja treenikalkkia eli mankkaa. Jos haluat kiivetä köydellä, tarvitset myös kiipeilyvaljaat, varmistuslaitteen ja sulkurenkaan/karabiinihaan. Yleisesti luokiteltavia kiipeilymuotoja ovat urheilukiipeily, boulderointi, trädikiipeily ja alppikiipeily.

Blank
Blank

Millaisia kenkiä minun pitäisi käyttää?

Aloittelijan on hyvä valita "mukavat" kiipeilykengät, joiden pohjat ovat tasaiset ja pehmeät. Huomaa, että kiipeilykengän tulee istua tiukasti jalkaan, varpaan tulee yltää kengän kärkeen, jotta seinää vasten saadaan optimaalinen pito. Kokeneemmalle kiipeilijälle hieman aggressiivisempi kenkä voi olla parempi, sillä siinä varvas taipuu alaspäin, mikä parantaa kosketusta seinään.


Mitä minun täytyy ottaa huomioon ostaessani kiipeilyvaljaita?

Ensimmäisiä valjaita ostaessa on tärkeintä, että ne tuntuvat mukavilta vasten kehoa. Lisäksi on hyvä valita mieluummin valjaat, joissa on säädettävät jalkasilmukat. Varmista, että valjaat istuvat napakasti vyötäröltä, eikä niitä voi vetää alas lantion yli. Useimmissa kiipeilyvaljaissa on varustesilmukoita, joihin voit ripustaa karabiinihakasi, varmistuslaitteesi ja mankkapussin (treenikalkille).

Blank
Blank

Minkä varmistuslaitteen valitsen aloittelijana?

Varmistuslaitetta käytetään kiipeilijöiden turvaamiseen, eli varmistamiseen, tai laskeutumiseen. On olemassa erilaisia varmistuslaitteita, jotka toimivat eri tavoin ja sopivat erityyppisiin köysiin. Aloittelijoille sopiva jarru on ATC-varmistuslaite, jota käytetään yläköysikiipeilyssä. Edistyneemmät varmistuslaitteet ovat itselukittuvia, mikä parantaa sekä kiipeilijän että varmistajan turvallisuutta.


Mikä sulkurengas/karabiini sopii varmistuslaitteelleni?

Ostaessasi ensimmäistä sulkurengasta tärkeintä on tarkistaa, että se on valmistettu vain kiipeilyä varten ja että se on lukittavissa. Eri varmistuslaitteille suositellaan eri sulkurenkaita, joten muista tarkistaa, että karabiini on yhteensopiva sinun varmistuslaitteesi kanssa.


Millaista treenikalkkia minulla pitäisi olla?

Mankkaa eli magnesiumkarbonaattia eli treenikalkkia käytetään parantamaan kiipeilyotetta, ja se tekeekin kämmenistä vähemmän kosteat. Mankkaa voidaan ostaa eri muodoissa: jauheena, pallona, nestemäisenä sekä lohkomaisena. Boulderoidessa voit käyttää haluamaasi treenikalkkia, mutta köysikiipeilyssä kätevintä on pitää mankkajauhetta mukana mankkapussissa.


Kiipeilytuotteita löydät meiltä Outnorthista ›

Blank
Blank
Selaimesi on juuri nyt yksityisessä tilassa, eikä suosikkiesi tallentaminen tällöin onnistu. Voidaksesi käyttää tätä toimintoa, sulje yksityinen selaustila ja avaa sivumme uudelleen. Sulje!