Liity uutiskirjeemme tilaajalistalle ja saat ainutlaatuisia tarjouksia, sekä mielenkiintoisia artikkeleita ja inspiroivia oppaita – sekä paljon muuta! Tilaa tästä.

Materiaaliopas

On hyvin todennäköistä, että tiedät, mitä puuvilla, polyesteri ja villa ovat - mutta on aina hyvä tietää enemmän vaatteistamme; niiden ominaisuuksista, ympäristövaikutuksista ja siitä, miten vaatteita voi huoltaa. Tähän materiaalioppaaseen olemme koonneet tietoa eri materiaaleista, joita tavallisesti käytetään ulkoilutekstiileissä. Näin toivomme voivamme auttaa sinua valitsemaan sopivat materiaalit omiin vaatteisiin ja varusteisiin ja huoltamaan niitä niin, että ne kestävät pitkään. Hyväksi niin sinulle kuin ympäristölle!

Opi enemmän eri materiaaleista

Miten valitset oikeanlaiset vaatteet ja mikä materiaali on sopivin? Tämä riippuu tietenkin siitä, milloin ja mihin tarkoitukseen aiot vaatetta käyttää. Eri tekstiileillä on erilaisia ominaisuuksia riippuen siitä, mistä ja miten ne on valmistettu. Tässä oppaassa olemme päättäneet jakaa tekstiilit kuidun alkuperän mukaan luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Luonnonkuituihin lukeutuvat tekstiilit, jotka on valmistettu eläinkuiduista ja kasvikuiduista, ja tekokuidut jaotellaan sen sijaan muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Oppaan lopussa on yhteenveto, johon olemme koonneet joitain neuvoja siihen, miten voit huoltaa vaatteitasi mahdollisimman vähän ympäristöä vahingoittavalla tavalla.

Mitä ottaa huomioon materiaalia valitessa

  • Mieti, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä sen mukaan, mihin aktiviteettiin materiaalia käytät
  • Ei ole olemassa yhtä täydellistä materiaalia - sinun täytyy itse miettiä, mikä on sinulle tärkeintä vastuullisuuden ja omien tarpeittesi näkökulmasta
  • Vaatteet kestävät pidempään, kun pidät niistä hyvää huolta, joten noudata pesuohjeita
  • Monen materiaalin kohdalla jo pelkkä tuuletus riittää raikastukseksi - näin säästät energiaa, vettä ja vaatekappaleeseen kohdistuu vähemmän kulutusta

Luonnonkuidut

Luonnonkuidut ovat tekstiilikuituja, jotka valmistetaan kasvi- tai eläinkuiduista ja ne ovat yleensä ympäristöystävällisempiä kuin tekokuidut. Luonnonkuidut ovat esimerkiksi biohajoavia. Eläinkuidut ovat eläinperäisiä tekstiilikuituja, jotka koostuvat suurimmaksi osin proteiinikuiduista ja niihin lukeutuu eläinten karvat ja villat sekä silkkikuitu, jota saadaan silkkiperhosen koteloista. Kasvikuidut ovat sen sijaan selluloosasta koostuvia kuituja, jotka uutetaan kasvien eri osista, kuten siemenistä, hedelmistä, varsista ja lehdistä.

Eläinkuidut

Eläinkuiduilla on eri ominaisuuksia ja jopa samasta eläinlajista peräisin olevissa kuiduissa voi olla eroja. Tässä katsomme lähemmin muutamaa yleisintä eläinperäistä tekstiilimateriaalia.

Villa

Villa on tekstiilikuitu, jota saadaan nisäkäseläinten karvoista, joista valmistetaan villalankaa. Riippuen siitä, mistä eläimestä villa saadaan, kutsutaan sitä eri nimillä. Joitakin villamateriaaleja ovat esimerkiksi kashmir, jota pidetään hienoimpana villana, merino, joka on tavallista lampaanvillaa ohuempaa sekä angoravuohista saatava mohair. Villalla on antibakteerisia ominaisuuksia, minkä ansiosta se ei vaadi pesu kovin usein. Untuvan tavoin villa sitoo itseensä ilmaa, mikä tekee siitä luonnostaan lämpöä säätelevää. Tämä tarkoittaa, että villa sekä pitää sinut lämpimänä, kun ulkona on kylmä, että viilentää, kun on lämmin. Villa pystyy tämän lisäksi sitomaan kosteutta ilman että se tuntuu märältä tai että sen lämpöominaisuudet huonontuvat. Tämän vuoksi villa on hyvä materiaali pitää ihoa vasten, kuten esimerkiksi aluskerrastoissa tai alusvaatteissa.

Villa on uusiutuva raaka-aine, sillä lampaan voi keriä useaan kertaan vahingoittamatta eläintä. Outnorthilla olemme päättäneet, että emme myy villatuotteita, joiden villa on hankittu eläimiltä, jotka on altistettu mulesingille. Mulesing tarkoittaa toimenpidettä, jossa lampaan peräpäästä poistetaan ihoa loiskärpästen loitolla pitämiseksi. Toimenpide vahingoittaa eläintä, minkä vuoksi emme halua, että eläimiä altistetaan sille. Emme myöskään myy tuotteita, jotka sisältävät angoravillaa.

Kuten mainitsimme, villaa ei tarvitse pestä erityisen usein. Yksi hyvä vinkki on asettaa villavaate tuulettumaan ennen kuin sitä alkaa pesemään. Tuuletus usein riittää raikastamaan vaatetta, eikä sitä tarvitse heti heittää pesukoneeseen. Kun peset villavaatteita, on tärkeää, että et pese niitä 30 astetta korkeammassa lämpötilassa, sillä muuten on vaarana, että vaate kutistuu. On myös tärkeää käyttää mietoa pesuainetta, joka soveltuu erityisesti villanpesuun. Pesuaine, joka sisältää lanoliinia voi lisäksi parantaa villavaatettasi vahvistamalla sen kosteudensietokykyä, lämmön säätelyä sekä antibakteerisia ominaisuuksia. Villa ei siedä rumpukuivausta vaan se kuivuu parhaiten tasaisella alustalla. Voit varovasti muotoilla vaatetta kosteana venyttämällä sitä kevyesti.

Untuva

Untuva on lintujen sulkien ja höyhenien alla oleva pehmeämpi kerros, ja untuvaa käytetään usein lämpöä eristävänä toppauksena ulkoiluvaatteissa ja -varusteissa, kuten untuvatakeissa tai -makuupusseissa. Koska untuva sitoo tehokkaasti ilmaa, se lämmittää hyvin, mutta useimmat untuvatäytteiset tuotteet sisältävät myös höyheniä. Tämän vuoksi untuvien ja höyhenten osuus tuotteessa ilmoitetaan usein joko prosentteina (esim. 80% untuvaa, 20% höyheniä) tai kauttaviivalla erotetuilla luvuilla (esimerkiksi 80/20), jossa ensimmäinen edustaa yleensä untuvan osuutta. Untuvatuotteiden kohdalla puhutaan usein Fill Power -arvosta, jolla kuvataan untuvan ilmavuutta, ja joka voidaan ilmoittaa ”cuineissa” (cuin tarkoittaa kuutiotuuman tilavuutta). Fill Power -arvo ei kerro, kuinka lämmin tuote on, vaan kuvaa pikemminkin untuvan laatua. Fill Power -arvo ilmoittaa sen, kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi untuvaa täyttää. Hieman hankalaa, tiedämme. Voit ajatella niin, että korkeampi Fill Power, kuten 900 cuin on hyvä silloin, jos haluat esimerkiksi kevyen ja ohuen untuvatakin. Jos tuotteen paino ja paksuus ovat toissijaisia, takki, jonka Fill Power -arvo on 500 cuin on yhtä hyvä. 500-650 cuin riittää useimpiin sääolosuhteisiin, kun taas 700-900 cuin suositellaan erittäin kylmään ilmastoon tai silloin, jos halutaan erityisen kevyt tuote.

Outnorthilla pyrimme vastuulliseen liiketoimintaan kaikilla osa-alueilla, ja olemme päättäneet myydä vain elintarviketeollisuuden ylijäämästä peräisin olevaa untuvaa. Tämä merkitsee vastuullisempaa untuvantuotantoa, kun koko eläin otetaan hyötykäyttöön. Emme siis myöskään myy untuvatuotteita, joiden untuvat on poimittu eläviltä eläimiltä, jotta eläinten ei tarvitse kärsiä.

On tärkeää pitää huolta untuvatuotteistaan. Jos esimerkiksi untuvatakki vaatii pesua, on tärkeää lukea takin pesuohjeet ja noudattaa niitä. Helpoin puhdistustapa on ilman muuta pyyhkäistä tahrat pois pesusienellä tai liinalla säästääksesi luonnonvaroja, aikaasi ja pidentääksesi vaatteesi käyttöikää. Jos kuitenkin koko takki on pestävä, suositellaan käsinpesua, jonka voi tehdä vaikkapa pesuvadissa tai kylpyammeessa miedolla pesuaineella. Takin voi myös pestä pesukoneessa korkeintaan 40 °C lämpötilassa miedolla pesuaineella. Kuivausprosessi on tärkeä untuvan ilmavuuden säilyttämiseksi. On pitkään suositeltu, että untuvatakki kuivattaisiin kuivausrummussa muutaman tennispallon kanssa, mutta me tiedämme, että untuva ja höyhenet voivat näin katketa, mikä tekee niistä teräviä ja ne voivat alkaa työntymään vuorauksen ja ulkomateriaalin läpi ja pilkistää ulos takista. Voit heittää untuvatakin kuivausrumpuun, mutta kuivaa sitä alhaisessa lämpötilassa noin 6 tuntia ottaen sen pois kahden tunnin välein hieroaksesi untuvaa sen ilmavuuden palauttamiseksi. Toinen vaihtoehto, jolla untuvatakin saa ilmavaksi ja kuivaksi on ripustaa se lämpimään, kuivaan ja hyvin ilmastoituun huoneeseen ja antaa takin ja untuvan kuivua luonnollisesti. Siinä tapauksessa takkia on ravistettava useita kertoja kuivauksen aikana (n. 2 krt/h), jotta untuva jakautuu tasaisesti ja kuivuu kunnolla.

Untuvatakit

Silkki

Silkkiä saadaan erilaisten toukkien koteloista eli kokongeista, joista kerätyt silkkisäikeet kelataan silkkilangaksi, joista valmistetaan silkkikangasta. Silkkiä arvostetaan sen kosteudensiirto-ominaisuuksien vuoksi, mitkä tekevät siitä sopivan materiaalin intensiivisiin aktiviteetteihin ja lämpimälle säälle. Ulkoiluvaatteistasi ja -varusteistasi voi silkkiä löytää muun muassa sukista tai makuupussin vuorikankaasta. Silkki on pehmeä tekstiilikuitu, jota löytyy erilaisista tekstiileistä, kuten satiinista tai sifongista, joiden pinta on sileä ja tuntuu kevyeltä ihoa vasten.

Silkkilangan valmistamiseksi kokongit liotetaan kuumassa vedessä, jotta silkkisäikeet voidaan kelata yhteen. Tässä prosessissa toukat kuolevat. Villisilkki voikin olla vastuullisempi vaihtoehto, sillä se valmistetaan usein kokongeista, joista toukat ovat jo kuoriutuneet.

Silkkiä sisältäviä tekstiilejä pestessä on tärkeää noudattaa tuotteen pesuohjeita. Yleensä silkki pestään korkeintaan 30 °C lämpötilassa, joko käsin tai pesukoneen hienopesuohjelmalla. Tämän jälkeen silkki ripustetaan kuivumaan. Koska silkki kuivuu nopeasti, on tarpeetonta altistaa silkkiä kulumiselle kuivausrummussa.

Nahka

Nahka on kestävä ja monipuolinen materiaali, jota valmistetaan käsitellystä eläinten nahasta. Sen muotoiltavuuden ansiosta nahka on erittäin käytännöllinen materiaali, jota käytetään paljon ulkoiluvarusteissa ja -vaatteissa. Nahka on tuulenpitävää, minkä vuoksi se on loistava materiaali esimerkiksi kengissä ja hanskoissa tai laukuissa ja repuissa. Nahasta saa myös vettä hylkivää, jos sen puhdistaa, rasvaa ja - ennen kaikkea - vahaa. 

Nahka on hyvin pitkäikäinen materiaali, jos siitä pidetään huolta, mikä tarkoittaa, että voit käyttää nahkatuotteitasi pitkään. Sen sijaan nahan tuottaminen aiheuttaa melko paljon ympäristöpäästöjä. Nahantuotannon suurimmat päästöjen aiheuttajat ovat paljon hiilidioksidipäästöjä aiheuttava karjankasvatus sekä kemikaalien käyttö parkitusprosessissa. Olemme Outnorthilla päättäneet olla myymättä eksoottisten eläinten, kuten krokotiilin, käärmeen ja hain nahkaa, tai kesyeläinten, kuten kissojen ja koirien nahkaa. Lisäksi myymme vain sellaisia nahkatuotteita, joiden nahka on peräisin elintarviketeollisuuden eläimistä.

On tärkeää puhdistaa ja rasvata nahkatuotteensa niiden eliniän pidentämiseksi. Nahka puhdistetaan puhdistusliinaa käyttäen pienellä määrällä vettä ja nahkasaippuaa. Hankaa nahkaa ja kuivaa kuivalla liinalla. Tämän jälkeen nahka rasvataan jollain sopivalla nahkarasvalla – voit myös tehdä omasi sulattamalla mehiläisvahaa ja rapsiöljyä yhteen. On tärkeää, että nahka ei kastu liikaa, sillä tällöin se kuivuu helposti. Liika rasvaus voi toisaalta avata huokosia liikaa, mikä voi vahingoittaa saumoja - kaikkea siis maltillisesti. Rasvauksen jälkeen nahkaan voi käyttää vielä nahkavahaa, joka antaa suojaa vettä ja likaa vastaan.

Nahkatuotteita

Kasvikuidut

Myös kasvikuiduilla on eri omanaisuuksia riippuen siitä, mistä kasvista ne ovat peräisin. Muuntokuituihin verrattuna kasvikuitujen kohdalla satoa voidaan korjata useita kertoja vuodessa, mikä tekee kasvikuiduista yleensä vastuullisempia ja myös edullisempia.

Puuvilla

Puuvilla on tavallisin tekstiilikuitu sen edullisen hinnan ja hyvin ominaisuuksien ansiosta. Puuvilla on kestävää ja lämpöä johtavaa, mikä tarkoittaa, että se johtaa lämpöä pois iholta tehden siitä hyvin materiaalin niin urheilu- kuin arkivaatteisiin.

Koska puuvilla on luonnontuote, on se itsessään ympäristöystävällinen. Toisaalta puuvillan viljelyyn tarvitaan paljon vettä sekä tuholaismyrkkyjä, mikä vahingoittaa luontoa.

Pese puuvillavaatteet 30–60 °C:ssa. On hyvä valita mieluummin matalampi lämpötila silloin, kun vaate ei ole erityisen likainen. Tällöin säästät energiaa, rahaa ja vaatteitasi!

Hamppu

Hamppukuidut saadaan kannabiskasvista, ja hamppua on jo pitkään käytetty materiaalina retkeily- ja urheiluvarusteissa. Esimerkiksi canvas-kangas tai purjekangas valmistettiin alkujaan hamppukuiduista. Kestävyytensä ansiosta hamppu on nykyään palaamassa markkinoille. Hampputekstiilit muistuttavat karkeudessaan pellavatekstiilejä ja ovat näin puuvillaa vahvempia. Villan tavoin hampulla on antibakteerisia ominaisuuksia, eivätkä hajut tartu niihin helposti. Kaiken lisäksi hamppu kuivuu nopeasti.

Hamppukuidut ovat täysin biohajoavia, mikä tekee hampusta kestävän kehityksen kannalta vastuullisen materiaalin. Hampun viljelyssä ei tarvita tuholaismyrkkyjä tai keinolannoitteita, sekä hampun sato hehtaarilta on antoisa, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon esimerkiksi puuvillalle. Kasvin juuret sitovat kaiken lisäksi maa-ainesta, ja ehkäisee näin eroosiota. Ympäristön näkökulmasta hamppu on siis loistava vaihtoehto, ja sen ominaisuuksilla voidaan valmistaa kestäviä vaatteita.

Hamppu ei helposti pilaannu pesussa vaan yleensä pehmenee joka pesun jälkeen. Hamppumateriaalit suositellaan pestäväksi 30 asteen lämpötilassa mieluiten pesupussissa ja matalalla linkouksella rypyttymisen ehkäisemiseksi. Optisia kirkasteita sisältävää pesuainetta ei suositella. Pesun jälkeen vaatteen voi muotoilla kosteana ja joko ripustaa tai asettaa vaakatasoon kuivumaan. Sama pätee kuitenkin hampun kuin villan kohdalla – hampun antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta voit testata tuulettaa hamppuvaatteen ennen kuin lähdet pesemään sitä. Näin voit säästää luonnonvaroja.

Pellava

Pellavatekstiilit valmistetaan pellavakuiduista. Pellavaa käytetään eniten kodin tekstiileissä, mutta sitä voi esiintyä myös ulkoilukäyttöön tarkoitetuissa materiaaleissa. Pitkien tekstiilikuitujensa ansiosta pellava on vahva ja pitkäikäinen materiaali. Pellava sitoo kosteutta hyvin ja kuivuu nopeasti, mikä tekee siitä oivan vaatemateriaalin lämpimään ilmastoon.

Pellavanvalmistusprosessi on pitkä, mutta se ei vaadi kovin paljon tuholaismyrkkyjä, sillä pellava kasvaa yleensä kylmemmässä ilmastossa. Pellava on tämän vuoksi puuvillaa ja keinokuituja vastuullisempi materiaalivalinta. Sen sijaan pellavan valmistusprosessiin kuuluvassa mädätyksessä veteen pääsee happea sitovia aineita. Lisäksi pellavan viljelyssä käytetään usein rikkaruohojen torjunta-aineita. 

Pellava voidaan pestä jopa 60 °C lämpötilassa, mutta usein alhaisempi 30–40 °C asteen lämpötila riittää. Myös pellava voidaan raikastaa tuulettamalla ja tahrat voidaan poistaa pesusienellä ja vedellä. Pellavan kuivattamiseen suositellaan rumpukuivausta matalassa lämpötilassa tai sen ripustamista kuivumaan.

Tekokuidut

Tekokuidut ovat kuituja, jotka valmistetaan keinotekoisesti. Muuntokuidut valmistetaan luonnontuotteista prosessoimalla ne tekstiilimuotoon erilaisten liuottimien avulla. Synteettiset tekokuidut valmistetaan sen sijaan pienimolekyylisistä orgaanisista yhdisteistä.

Muuntokuidut

Tässä oppaassa mainitsemamme muuntokuidut ovat kaikki selluloosapohjaisia, mutta on olemassa myös selluloosasta raaka-aineena valmistettua asetaattikuitua, joka on epätavallisempaa. Muuntokuiduilla on erilaisia ominaisuuksia riippuen siitä, mitä luonnontuotetta käytetään perusraaka-aineena sekä millainen valmistusprosessi on. 

Lyocell

Lyocell, tai Tencel, joka on suosittu kauppanimike, valmistetaan kuusesta tai muusta puumateriaalista. Lyocell on samankaltainen materiaali kuin monet muut tavalliset tekstiilit, kuten puuvilla ja pellava, mutta imukykyisempi kuin puuvilla. Lisäksi lyocell siirtää tehokkaasti kostettua, minkä ansiosta kangas tuntuu pehmeältä ja ilmavalta. Lyocell sopii ominaisuuksiensa ansiosta hyvin arki- ja urheiluvaatteisiin.

Lyocellin valmistuksessa käytettyjä kemikaaleja käytetään suljetussa kierrossa, mikä tekee valmistusprosessista ympäristöystävällisemmän muihin tekokuituihin verrattuna, joista vapautuu melko paljon ympäristölle haitallisia aineita. Lisäksi valmistuksessa käytettävä liuotin on hellävarainen ympäristölle. Joskus raaka-aineena käytetään myös bambua, mikä on suotuisaa vastuullisuuden näkökulmasta, sillä bambu kasvaa nopeasti, tarvitsee vähemmän vettä eikä lainkaan tuholaismyrkkyjä.

Lyocell kestää pesua ja sen voi pestä 30–40 °C:ssa ja ripustaa kuivumaan. Voit myös poistaa tahrat pesusienellä ja tuulettaa vaatteen pesun sijaan.

Modaali

Modaali on pehmeä ja joustava tekstiili, jota käytetään usein alusvaatteissa, urheiluvaatteissa, vuodevaatteissa ja pyyhkeissä. Modaalia valmistetaan pyökistä, joka ei vaadi paljon vettä kasvaakseen, joten modaali on vastuullinen vaihtoehto puuvillalle. Modaalin erottaa esimerkiksi viskoosista se, että se on kosteanakin vahva materiaali eikä kangas menetä muotoaan.

Modaali on biohajoava tekstiili ja sitä pidetään puuvillaa ympäristöystävällisempänä, koska modaalin valmistusprosessissa käytetään 10–20 kertaa vähemmän vettä kuin puuvillan valmistuksessa. Tekstiili valmistetaan pyökkiselluloosasta, mutta valmistusprosessi voi aiheuttaa ympäristölle haitallisia päästöjä.

Modaali voidaan pestä missä tahansa lämpötilassa, mutta kylmempiä lämpötiloja suositellaan, kuten 30 °C. Pesun jälkeen vaatteen voi ripustaa kuivumaan tai kuivata kuivausrummussa matalassa lämpötilassa. Jos kuivaat vaatetta kuivausrummussa, on hyvä idea lopettaa kuivausohjelma vaatteen ollessa vielä kostea, ja ripustaa se kuivumaan rypyttymisen ehkäisemiseksi. 

Viskoosi

Viskoosi on kevyt ja hengittävä tekstiili, jota käytetään usein urheiluvaatteissa ja t-paidoissa. Lisäksi viskoosi on imukykyistä ja pehmeää, ja se näyttää silkiltä, mutta tuntuu samalta kuin puuvilla.

Viskoosia valmistetaan eri puiden selluloosasta ja valmistuksessa käytetyt kemikaalit ovat vapautuessaan ympäristölle haitallisia. Puiden kasvattamiseen viskoosintuotannossa voi kulua paljon vettä, minkä vuoksi bambu on yksi nykyään käytössä oleva vaihtoehto, sillä bambu kasvaa nopeasti, tarvitsee vähemmän vettä eikä lainkaan tuholaismyrkkyjä. Toisaalta bambun tuottamiseen käytetään yleensä suuria määriä kemikaaleja, joilla on negatiivinen vaikutus eläimiin, luontoon ja ihmisiin.

Viskoosivaatteita pestäessä on tärkeää muistaa, että viskoosi voi menettää muotonsa tai kutistua. Tämän vuoksi suosittelemme viskoosin pesua käsin tai pesuohjelmassa, jossa on lyhyempi linkousaika ja lämpötila enintään 30 °C. Villan tavoin vaate on pesun jälkeen hyvä asettaa varovasti tasoon kuivumaan hyvin ilmastoituun tilaan. Tämä johtuu siitä, että viskoosi menettää lujuutensa kosteana ja voimakas linkous tai huolimaton käsittely, kuten vaatteen vääntäminen kuivaksi tai pesu liian kuumassa lämpötilassa, voi pilata vaatteen.

Liikunta- ja urheiluvaatteita

Synteettiset kuidut

Synteettiset kuidut muistuttavat muovia, koska ne on valmistettu pienimolekyylisistä lähtöaineista, usein maaöljystä. Koska synteettiset kuidut ovat vahvoja ja joustavia, ne sopivat hyvin käytettäväksi esimerkiksi urheiluvaatteissa. Toisaalta synteettisten kuitujen imukyky on huonompi, mikä tarkoittaa, että ne muodostavat helposti staattista sähköä.

Akryyli

Akryylikuidut ovat kestäviä kuituja, jotka on valmistettu polyakryylinitriilista tai polyakryylista. Keveytensä, lämmittävyytensä ja pehmeytensä ansiosta akryylia käytetään muun muassa sukissa, pipoissa, käsineissä ja välikerrosvaatteissa. Akryyli voi myös muistuttaa muita materiaaleja kuitujen käyttötarkoituksesta riippuen – se voi esimerkiksi jäljitellä puuvillaa ja siitä valmistetaan myös keinoturkista.

Akryylin valmistuksessa tarvitaan liuottimia ja kemikaaleja, jotka aiheuttavat ympäristöhaittoja, jos ne vapautuvat luontoon prosessin aikana. Lisäksi akryylista voi pesun aikana vapautua mikromuoveja, jotka voivat päätyä luontoon ja aiheuttaa ympäristövaurioita.

Akryyli säilyttää hyvin muotonsa, joten akryylivaatteet voidaan pestä pesukoneessa 40 °C:ssa. Rumpukuivausta ei suositella, koska se voi johtaa siihen, että vaate menettää joustavuutensa ja muotonsa. Pese vaate pyykkipussissa, joka suodattaa suurimman osan mikromuoveista ja muista myös pestä akryylivaatteet harvoin ympäristön suojelemiseksi.

Elastaani

Elastaanikuitu on polyuretaanikuitu, joka on tavallisesti erittäin joustavaa. Usein elastaania käytetään vain materiaalisekoitteissa, kuten puuvillan tai polyesterin kanssa. Koska elastaani on nopeasti kuivuva ja joustava materiaali, käytetään sitä usein urheilu-, uima- ja alusvaatteissa sekä sukissa. Elastaani tuntuu pehmeältä ihoa vasten ja tarjoaa joustavuudessaan hyvän liikkumavapauden.

Kuten akryylikuidun, myös elastaanin valmistusprosessi vaatii liuottimia ja kemikaaleja, jotka voivat olla ympäristölle haitallisia. Lisäksi elastaania pestessä voi veteen vapautua mikromuoveja, mikä voi vahingoittaa vedessä eläviä organismeja.

Kun peset vaatteita, jotka sisältävät elastaania, kannattaa tutustua vaatteen pesuohjeisiin, sillä elastaani sekoitetaan usein muihin tekstiilikuituihin, jotka saattavat vaatia tietynlaista pesua. Yleensä elastaani voidaan kuitenkin pestä kylmässä vedessä. 30 °C lämpötilaa suositellaan, jotta materiaalin joustavuus ei kärsi, ja huuhteluainetta kannattaa myös välttää samasta syystä. Elastaania sisältävä vaate on hyvä ripustaa kuivumaan, sillä elastaani on lämmölle herkkä materiaali. Rumpukuivausta ei siis suositella.

Polyamidi

Polyamidi, tai nylon, millä nimellä se myös tunnetaan, on ryhmä synteettisiä kuituja, jotka muistuttavat ulkonäöltään ja tuntumaltaan silkkiä. Polyamidille on ominaista sen elastisuus ja kulutuskestävyys, ja lisäksi polyamidi rypistyy harvoin. Polyamidilla on monia käyttötarkoituksia, ja sitä esiintyy monissa materiaaleissa laskuvarjoista ja köysistä kalastusverkkoihin ja vaatteisiin. Ulkoilutekstiileissä polyamidia käytetään aina alusvaatteista ja aluskerrastoista uloimpiin vaatekerroksiisi.

Polyamidikuidut, kuten kaikki synteettiset kuidut, on muovimaista, ja kuitujen valmistus vaatiikin kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa sekä eläimiä että luontoa. Lisäksi polyamidista voi pesun yhteydessä vapautua pieniä muovihiukkasia, jotka voivat vahingoittaa vesieliöitä. Muovihiukkasten vapautumista voidaan kuitenkin torjua käyttämällä erityistä pyykkipussia, joka suodattaa osan mikromuoveista.

Koska polyamidia käytetään usein materiaalisekoitteissa muiden tekstiilien kanssa, on hyvä lukea pesuohjeet vaatteen pesulapusta. Yleensä polyamidi kestää jopa 40 °C lämpötilaa ja pitää muotonsa hyvin kutistumatta. Koska polyamidi kuivuu nopeasti, ei rumpukuivausta suositella tarpeettoman materiaalin kulumisen välttämiseksi.

Polyesteri

Polyesteri on yleisin synteettinen kuitu ja yksi yleisimmistä vaatteissa käytetyistä tekstiilikuiduista. Ei ole ihme, että polyesteri on niin suosittu materiaali, sillä se on kestävää ja joustavaa, ei rypisty ja siirtää kosteutta tehokkaasti. Polyesteriä esiintyy useimmissa vaatteissa aina alusvaatteista talvitakkeihin.

Polyesterin tuotanto vaatii ympäristölle haitallisia kemikaaleja, ja polyesterivaatteesta voi muiden synteettisten kuitujen tapaan vapautua pesun yhteydessä mikromuovia. Positiivista on kuitenkin se, että polyesteriä voidaan valmistaa kierrätysmuovista, mikä on yleistymässä ulkoilutekstiileissä.

Polyesteri voidaan pestä korkeintaan 40 °C lämpötilassa, jotta vältetään vaatteen kutistuminen pesukoneessa. Koska polyesteri kuivuu nopeasti ja on herkkä lämmölle, rumpukuivausta ei suositella, vaan vaate kannattaa ripustaa kuivumaan.

 

Keinokuituisia kerrastoja

Polypropeeni

Polypropeeni (polypropyleeni tai PP) on tekstiilikuitu, joka säilyttää hyvin lämpöä ja siirtää kosteutta. Tämän vuoksi polypropeenia käytetään usein aluskerrosvaatteissa, kuten aluskerrastoissa ja sukissa, mutta myös urheiluvaatteissa. Polypropeeni on yleinen myös pakkausmateriaalina sekä leluissa.

Polypropeeni on synteettinen kuitu ja sitä valmistetaan propeenista. Valmistusprosessi vaatii kemikaaleja, jotka vapautuessaan voivat olla ympäristölle haitallisia. Lisäksi polypropeeni voi vapauttaa pesun yhteydessä mikromuoveja, jotka voivat vahingoittaa eläimiä ja luontoa.

Koska polypropeenia käytetään usein materiaalisekoitteissa muiden tekstiilikuitujen kanssa, on tärkeää lukea vaatteen pesuohjeet ennen sen pesua. Alemmassa lämpötilassa peseminen säästää energiaa ja kuluttaa myös vaatetta vähemmän. Lisäksi polypropeenivaatteet kannattaa pestä pyykkipussissa, joka suodattaa mikromuoveja, jotta mikromuovien vapautumista luontoon voidaan vähentää.

Polyuretaani

Polyuretaania (PU) käytetään elastaanin valmistukseen, mutta sitä voidaan käyttää myös pehmeänä muovipinnoitteena joissakin kankaissa. Pinnoite tekee materiaalista vedenpitävän, mutta silti pehmeän ja mukavan. Jotkut polyuretaanipinnoitteet ovat myös hengittäviä ja niitä kutsutaan tällöin kalvoiksi. Jos haluat lukea lisää eri kalvoista ja niiden huollosta, suosittelemme kalvo-opastamme. Polyuretaania käytetään pääasiassa sadevaatteissa, kuorivaatteissa ja käsineissä, joiden halutaan olevan vedenpitäviä.

Polyuretaania käytetään vaihtoehtona PVC-pinnoitteille, jotka sisältävät usein ftalaatteja pinnoitteen pehmentämiseksi. Tämän vuoksi jo itsessään pehmeä PU-pinnoite on parempi valinta. Lisäksi päällyskankaan sisäpuolella käytetään joskus tiettyjä pinnoitteita, ja tällöin kankaan ulkopinta kyllästetään. Nämä kyllästeet voivat sisältää fluorihiilivetyjä (PFAS tai PFC), jotka voivat olla haitallisia sekä luonnolle että ihmisille.

Jotta polyuretaanilla pinnoitetut vaatteesi kestäisivät mahdollisimman pitkään, on parasta välttää niiden pesua. Sen sijaan vaate kannattaa pyyhkiä liinalla tai huuhdella pesualtaassa. Jos vaate todella vaatii pesua, on suositeltavaa pestä se nurinpäin käännettynä hellävaraisella pesuohjelmalla miedolla pesuaineella ilman huuhteluainetta. PU-pinnoitetta ei voi palauttaa, jos se on vaurioitunut, minkä vuoksi on tärkeää pitää vaatteista hyvää huolta.

Vastuullisuusvinkkejä

Tekstiiliteollisuus on suuri ilmastorosvo, eikä ympäristöystävällisimmän materiaalin valitseminen ole helppoa, sillä kaikilla tekstiileillä on hyvät ja huonot puolensa. Viime kädessä valinta on sinun ja subjektiiviset mielipiteet tulevat usein pintaan; ehkä haluat vältellä erossa eläintuotteita, tai mahdollisesti ajattelet, että mikromuovit ovat suurin uhka luonnolle. Mitä materiaaleja sitten valitsetkin, haluamme sinun tuntevan olosi tyytyväiseksi ja mukavaksi vaatteissasi. Miten vaatteiden ympäristövaikutuksia voidaan minimoida?

  1. Pese sopivan usein – sen sijaan, että heittäisit vaatteen pesukoneeseen, voit käyttää liinaa tai pesusientä tahrojen poistamiseen. Raikastamisen tarpeessa olevan vaatteen voit tuulettaa pesun sijaan. Ripusta vaate takapihalle, parvekkeelle tai vain avoimen ikkunan viereen. Ota huomioon, että tummia vaatteita ei kannata tuulettaa suorassa auringonvalossa, sillä ne voivat haalistua. Kun peset vaatteita pesukoneessa, pese täysiä koneellisia, alhaisia lämpötiloja ja vältä huuhteluaineita. Nämä keinot eivät säästä vain luonnonvaroja vaan pidentävät myös vaatteidesi käyttöikää. On myös olemassa pesupusseja, jotka suodattavat mikromuoveja. Sen, mitä pussi pesun aikana kerää, voit sitten heittää roskikseen tai imuroida pesupussista.
  2. Pidä vaatteet hyötykäytössä – yritä myydä tai antaa pois sellaiset vaatteet, joita et enää käytä. Vaatteiden antaminen perheelle tai ystäville on yksi vaihtoehto, toinen on lahjoittaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Nykyään on myös helppo myydä vaatteitaan esimerkiksi kirpputoreilla tai käytettyjen vaatteiden myymiseen soveltuvilla verkkosivuilla.
  3. Tee fiksuja ostoksia – osta vain se, mitä tarvitset, jotta säästät sekä luonnonresursseja myös omaa lompakkoasi. Kannattaa myös miettiä vaatteiden ja tavaroiden laatua. On parempi valita tuotteita, jotka kestävät pitkään, kuin tuotteita, jotka sinun täytyy vaihtaa parin käyttökerran jälkeen.
     

Mikä materiaali on paras?

Palaamme oppaan alussa esittämäämme kysymykseen: mikä materiaali oikeastaan on paras? On melko selvää, että materiaalin valinta on hyvin subjektiivista ja riippuu täysin siitä, mihin materiaali käytetään, ja mitä ajattelet materiaalin huollosta ja vastuullisuuskysymyksistä. Ei ole olemassa yhtä parasta materiaalia, vaan kaikilla tekstiileillä on omat ominaisuutensa, jotka sopivat enemmän tai vähemmän erilaisiin aktiviteetteihin. Toivomme, että tämä on opas antanut sinulle tarvittavat tiedot sekä vastaukset kysymyksiisi, jotta voit valita juuri tarpeisiisi sopivan materiaalin ja tiedät, miten parhaiten pidät huolta eri tekstiileistäsi.

Tutustu valikoimaamme

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeemme tilaajalistalle ja saat ainutlaatuisia tarjouksia, sekä mielenkiintoisia artikkeleita ja inspiroivia oppaita – sekä paljon muuta!