Rentoudu ja nauti kuppi kuumaa

Teksti ja valokuvat: @frilufts

Onko olemassa mitään parempaa kuin istahtaa metsässä nuotion ääreen ja juoda kupillinen kahvia? Katsella vain rätisevää tulta, kuunnella tuulta ja lintujen liverrystä samalla kun nautiskelee kupillisen kaikessa rauhassa.

Käyn luonnossa ainakin kerran viikossa valokuvaamassa, tuulettumassa ja rentoutumassa. Eteisessä on aina reppu valmiina, pakattuna tärkeimmillä varusteilla metsässä kulkemista varten. Yleensä metsäretki ei kestä paria tuntia kauempaa, ja tavoitteena on löytää mukava paikka. Paikka, jossa voin istua alas, juoda kupin kahvia ja nauttia hetkestä. Yhdistän mielessäni metsäretket kahviin. Riippumatta siitä, olenko ulkona päiväsaikaan, yön yli retkellä, melomassa saaristossa tai patikoimassa tunturilla, minulla on aina mukana kahvia.

Tapani juoda kahvia on kehittynyt. Pikakahvin juomisesta sen huomaamiseen, miten luonnossa voi valmistaa todella hyvää kahvia melko yksinkertaisilla keinoilla. Heille, jotka todella arvostavat hyvää kahvikupillista, on nykyisin monia vaihtoehtoja. Tässä ovat kolme suosikkiani.

Blank
Blank

Pressokahvi

Useita vuosia sitten hankin Primus-merkin pienen ja näppärän retkikeittimen. Keitin on nimeltään Lite+, ja sen tilavuus on noin puoli litraa. Siihen on mahdollista hankkia kahvi- ja teepuristin lisävarusteena. Itse keitin kuluttaa vähän kaasua ja lämmittää veden nopeasti. Se tarkoittaa, että saat kupillisen todella hyvää kahvia käden käänteessä.

Valmistustapa

1. Keitä haluamasi määrä vettä ja sammuta keitin.

2. Sekoita joukkoon kahvijauhe ja anna hautua muutaman minuutin ajan.

3. Asenna pressopuristin keittimeen ja työnnä kahvinporot hitaasti pohjalle.

4. Kaada kahvi kuppiin ja nauti.

Puristusmenetelmällä saat erittäin hyvää kahvia, ja se tuoksuu ihanalta, kun sekoitat kahvin kuumaan veteen. Käytän tätä ratkaisua, kun minulla on rajallisesti aikaa, sillä se on nopea tapa valmistaa kahvia. Se on myös erinomainen ratkaisu mukaan vaellukselle, tai kun on tarve pakata kevyesti.

Blank
Blank

Suodatinkahvi

Jos haluat kahvistasi mahdollisimman samanlaista kuin suodatinkahvista kotona, voit hankkia suodatinpidikkeen ja ottaa mukaasi muutaman suodatinpussin. Suodatinpidikkeitä on useita erilaisia. Itse käytän GSI Outdoor -merkin kokoontaitettavaa versiota. Suodatinpidikkeeseen ostetaan kertakäyttöisiä suodatinpusseja, tai voit investoida uudelleenkäytettävään suodattimeen.

Suodatinkahvin valmistaminen on helppoa ja lopputulos on erittäin hyvä. Etuna on, että et tarvitse lukuisia eri varusteita. Pääset pitkälle suodatinpidikkeen, muutaman suodatinpussin ja jonkinlaisen keittoastian avulla.

Valmistustapa

1. Keitä vettä

2. Aseta suodatinpidike suodatinpusseineen mukin/kuksan/termoksen päälle.

3. Annostele suodattimeen oikea määrä kahvia.

4. Kaada ensin pieni määrä vettä kostuttaaksesi kahvin suodattimessa. Odota hetki ja kaada sitten hitaasti loput vedestä.

Blank
Blank

Pannukahvi

Pannukahvi taitaa olla se, minkä useimmat yhdistävät ulkoilmaelämään. Sytyttää tuli, hakea vettä järvestä, heittää muutama mitallinen kahvia pannuun ja odotella kahvin keittymistä istuen ja nauttien nuotion äärellä. Sitä ei voita mikään.

Valmistustapa

1. Täytä kahvipannu vedellä, annostele joukkoon kahvijauhe ja aseta pannu tulelle.

2. Nosta kahvipannu pois tulelta heti, kun se alkaa kiehumaan. Laita pannu tulelle ja anna kahvin kiehahtaa muutaman sekunnin ajan.

3. Puhdista pannun nokka kahvinporoista kaatamalla muutama desilitra kahvia kuksaan, jonka jälkeen kaada kahvi takaisin kahvipannuun.

4. Anna kahvin hautua muutaman minuutin ajan, jolloin kahvinporot painuvat pohjaan.

5. Kahvi on valmista nautittavaksi.

Blank
Blank

Annostelusta ja muusta

Valmistetaanpa kahvia sitten suodattamalla, puristamalla tai keittämällä, perussääntönä on, että kahvia annostellaan 6 grammaa yhtä desilitraa vettä kohti. Tavalliseen kahvimittaan mahtuu yleensä juuri 6 grammaa kahvia. Käytä tätä vertailuarvona. Kun kirjoitin tämän artikkelin, havaitsin, että noin 7 grammaa on minulle sopiva määrä. Se voi tietenkin myös vaihdella eri papujen ja paahdon välillä. Tiedät itse, kuinka monta mitallista tarvitset ollaksesi tyytyväinen kahviisi. Jos et, niin voi olla syytä tuhlata hieman kahvia ja kokeilla.

Kahvin maku ja aromit tulevat parhaiten esille 92–96 asteessa. Lämpötilaa voi olla vaikea seurata, mutta optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi on vältettävä kahvin kiehuttamista liian kauan. On parempi antaa sen vain kiehahtaa hetken tai vain hautua lämpimässä vedessä. Liian korkea lämpötila tuo kahviin epämiellyttäviä makuja.

Menetelmästä riippuen sinun on myös ostettava siihen sopivaa kahvijauhetta. Se voi olla itsestään selvää, mutta et voi käyttää suodatinkahvia keittäessäsi pannukahvia. Kauppojen valikoimassa suodatinkahvi on yleisintä ja sitä on saatavilla monista eri pavuista ja monilla eri paahdoilla. Mitä tulee pannu- ja pressokahviin, valikoima on huomattavasti rajallisempi. Vinkkinä suosittelen vierailemaan kahvipaahtimossa/kahvilassa ja pyytämään neuvoa asiantuntijalta. Kuvaile millaisesta kahvista pidät ja miten se valmistetaan. Sen perusteella he valitsevat sopivan lajikkeen ja jauhavat sen käyttötarkoitukseesi sopivaksi.

Yhteenveto

Oma suosikkikahvini ulkona nautittuna on pressokahvi. Mielestäni maku ja aromit tulevat siinä esille erittäin mukavalla tavalla. Retkikeitin on pieni ja sillä on näppärä valmistaa nopeasti kupillinen todella hyvää kahvia.

Mutta aina ei ole kiire. Yksi parhaista asioista metsässä olemisessa on löytää mukava leiripaikka, kerätä iso kasa polttopuita ja sytyttää viihtyisä nuotio. Siellä on helppo kadottaa ajantaju, joko muiden seurassa tai yksin, räiskyvän tulen ääressä. Silloin mielestäni ainoa oikea vaihtoehto on pannukahvi. Voi ottaa esille suosikkikuksansa, kaataa kupillisen höyryävää kahvia ja vain nauttia nuotiosta, ympäristöstä ja hetkestä.

Se, mitä haluan tuoda esille kirjoituksellani, on, että hyvän kahvin valmistamisen luonnossa ei tarvitse olla monimutkaista. Jos olet kyllästynyt pikakahviin tai vain haluat kokeilla jotain uutta, toivon, että tämä teksti on onnistunut innostamaan sinua kokeilemaan retkikahvittelua.

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!