Ruoan valmistaminen ulkona – kuinka suurenmoista

Vapaus kokkailla missä tahansa – niin lumisilla tuntureilla, kesäisellä järvenrannalla, talviaikaan teltassa kamiinan äärellä kuin avotulella.

Ollessasi ulkona seikkailemassa voit valmistaa lempiruokiasi monin eri tavoin, monilla eri varusteilla, ja polttoainemenetelmillä – olemme tiivistäneet tähän oppaaseen tavat, joita käytämme eniten sekä kerromme, mitkä ovat mielestämme eri tapojen edut ja haitat.

Blank
Blank

Kaasukeitin

Aloittakaamme käytetyimmästä keittimestämme, joka on kaasukeitin, tai myrskykeitin, kuten sitä usein kutsutaan. Päälle tai sivulle kiinnitettävässä polttimessa, joka mahtuu useimmiten pieneen tilaan, on erittäin hyvä polttotehokkuus – (erityisesti silloin, kun pakkasasteita ei ole liikaa).

Pidämme tästä menetelmästä juuri siksi, että se on niin helppo ottaa mukaan. Useimmiten sekä kaasupullo että poltin mahtuvat keittimen kattilaan, mikä on kätevää. Vaeltaessa sinun on ajateltava painoa ja pakkauskokoa, joten tämän tyyppinen keitin on loistava valinta. Sillä kypsennät kylmäkuivattuja ruokia tai muita aterioita, jotka eivät paina paljon ja joiden valmistamiseen tarvitaan useimmiten vain vettä. Veden keittäminen onkin näiden keittimien erikoisuus - vain muutamassa minuutissa kiehautat veden ja sekoitat sen ruokaasi.

Spriikeitin

Spriikeitin muistuttaa lapsuudesta: retkistä metsässä isoisän kanssa tai ruoanlaitosta Trangia-keittimellä perheen yhteisillä tunturivaelluksilla. Vielä tänäkin päivänä spriikeitin on retkeilijöiden ahkerassa käytössä. Koemme tämän keittimen eduksi, että sen liekillä on lempeämpi paistaa. Sprii on myös halvempaa kuin kaasu ja poltin on kaasupoltinta edullisempi. Tyhjä pakkaus lajitellaan tavanomaiseen jätteeseen, ja sitä voi ostaa miltei joka toiselta huoltoasemalta. Sprii palaa helpommin alemmissa lämpötiloissa (tässä yhteydessä puhumme kunnon pakkasasteista, sillä saatavilla on myös talvikäyttöön tarkoitettua kaasua).

Tämän tavan haittapuolena on, että se tuntuu hankalammalta - spriitä täytyy lisätä polttimeen useammin, mikä voi aiheuttaa pientä vaivaa, jos ruoanlaittosi on kesken ja sinun on odotettava polttimen jäähtymistä, tai jos sinulla on spriitä jäljellä, kun ruokasi on valmista. Koska liekit ovat lempeämpiä kuin kaasukeittimessä, se tarkoittaa myös sitä, että kattilan sisällön lämmittäminen kestää kauemmin. Sen käyttö on myös hieman sotkuisempaa kuin kaasukeittimen käyttö – varsinkin, jos et ole tottunut tähän menetelmään, etkä tiedä tarkasti tarvittavaa spriin määrää.

Blank
Blank

Monipolttoainekeitin

Ehkä jonkinlainen erikoiskeitin muihin retkikeittimiin verrattuna. Se ei ole helppokäyttöisin, mutta se on uskomattoman luotettava – maailmanlaajuisesti. Aivan kuten nimestäkin voi päätellä, tätä keitintä voidaan käyttää monien eri polttoaineiden kanssa – niin puhtaan bensiinin, dieselin, lentopolttoaineen kuin kerosiininkin – jopa kaasun, kun käyttää tarvittavaa adapteria. Kun matkustat, on mahdollista, että keittimeesi sopivaa kaasusäiliötä ei ole saatavilla juuri siellä, missä olet, mutta monipolttoainekeittimen ansiosta sinun ei tarvitse murehtia siitä. Ne on myös tehty helpommin korjattaviksi reissun päällä, eikä niissä ole yhtä paljon herkkiä osia.

Suurempi kaasukeitin

On olemassa myös suurempi kaasukeitin, jossa on kaksi (tai useampi) poltinta. Käytämme mielellämme tätä keitintä, kun leiriydymme samassa paikassa hieman kauemmin, olemme automatkalla tai emme ole kulkemassa kauas. Tällaisen keittimen etuna on, että se muistuttaa hieman kotikeittiötä, sillä sinulla on suurempi ruoanlaittoalue käytössäsi. Tällöin aterian valmistaminen perheelle tai ystäville on helpompaa.

Haittana on, että se on suuri, ja että eri polttimille tarvitaan usein eri kaasupullot.

Avotuli

Vaikka tämä ei ehkä olekaan keitin tai poltin, haluamme silti mainita tulen. Tämä on mahdollisesti suosikkitapamme laittaa ruokaa. Aina tulusten tai tulitikkujen ensimmäisestä kipinästä lämpimään ateriaan saakka. Avotulella käytetään paistinpannuja, kattiloita ja muita valuraudasta valmistettuja astioita. Ne levittävät lämpöä hyvällä tavalla ja kestävät hyvin tulen lämmönvaihtelun. Mielestämme kaikki maistuu paremmalta avotulella kypsennettynä, minkä arvelemme johtuvan savuisesta mausta ja koko avotulella kokkailun "rituaalista".

Haittapuolena on tietenkin, että ruoanlaittoastiat painavat paljon enemmän, joten pitkälle vaellukselle niitä ei kannata ottaa. Sinulla on myös oltava polttopuita, keppejä tai risuja saatavillasi, mikä voi olla hankalaa esimerkiksi tunturissa tai luonnonsuojelualueilla.

Tässä oli "lyhyt" yhteenveto yleisimmistä keittimistä ja polttoainetyypeistä sekä omista käyttökokemuksistamme. Toivomme, että olet saanut vinkkejä tai inspiraatiota ruoan valmistukseen maastossa tai uuden keittimen ostamiseen.

Hyvää ruokahalua!

// Forrest & Indiana - @wayoutbros

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!