Pehmeä ja kutiamaton merinovilla on luonnon oma funktiomateriaali!

Outnorthilla kaikki merinovilla on mulesing-vapaa.

 

Merinolammas
Maapallolla on noin miljardi lammasta ja ne kuuluvat yli 200 eri rotuun. Australia ja Uusi-Seelanti kuuluvat suurimpiin lammaskasvattajiin ja Lincoln ja Merino yleisimpiin lammasrotuihin. Merinolampaan villa on erittäin hieno ja pehmeä. Merinolammas on peräisin Pohjois-Afrikasta ja tuli luultavasti Espanjaan 1100-luvun loppupuolella. Merinovillan kauppa tuli merkitsemään paljon Espanjan taloudelle ja siksi merinolampaiden vienti oli pitkään kielettyä. Lammasrodun nimi tulee 1400-luvun kuninkaalisista lammastarkastajista, joita kutsuttiin merinoiksi.
 
Mulesing
Mulesing on toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä leikataan ihoa pois lihakärpästen torjumiseksi. Toimenpiden jälkeen syntyvä arpikudos vaikeuttaa kärpästen munimista ja vähentää siksi tartuntariskiä. Tartunta voi tarkoittaa sairautta tai jopa kuolemaa lampaalle. Mulesing on tavallista eritysesti suurissa villantuottajamaissa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Mulesing tehdään ilman kivunlievitystä ja eläinsuojelujärjestöt vastuttavat siksi toimenpidettä. Ponnisteluista huolimatta mulesing ei vielä ole laitointa. Mutta on olemassa erilaisia laatusertifikaatteja, jotka auttavat kuluttajat valitsemaan mulesing-vapaita villatuotteita.

 

Lämpöominaisuudet
Villalla on erinomaiset lämpöominaisuudet. Villakuitujen ilmava ja kihara rakenne, suomuinen pinta ja suojaava rasvakerros (lanoliini) sitovat ilmaa ja imevät kosteutta. Tämä ilmakerros voi eristää sekä kylmältä että kuumalta. Villa on hydroskooppinen, eli imee kosteutta ilmasta ja säätää siten lämpöominaisuuksiaan ympäristöön sopivaksi. Villa sitoo kosteutta sekä kuitujen sisällä että niiden välissä, toisin kuin keinokuitumateriaalit, jotka voivat sitoa kosteutta joko kuitujen sisällä tai niiden välissä.

 

Kun liikkuu paljon tai jos ulkona on lämmintä, keho alkaa hikoilla, mikä lisää kosteutta. Villa vastaa tähän siirtämällä lämpö pois nopeammin ja vähentämällä eristystä. Mikä kuivempi ilma kuitujen välissä, sitä parempi eristys. Eli eristys sopeutuu kehon lämpötilan ja kosteuden mukaan. Kun kosteus on korkeampi vaatteen sisällä, villa imee ja siirtää kosteutta pois saadakseen taas tasapaino ympäristön kanssa. Sen lisäksi villakuiduissa on vettä hylkivä kuori, joka estää veden pääsemistä sisään.

 

Kun villa on kostea, tulee lämmintä. Villa voi imeä jopa 30 % oman painonsa verran kosteutta tuntematta kostealta ja menettämättä muotoaan. Koska villakuitujen pinta on suomuinen, villavaatteet voivat mennä huovaksi pesussa. Suomut voidaan poistaa käsittelyllä ja villa tulee tämän jälkeen konepestävä. Mikroniluku, eli kuitujen paksuus millimetrin tuhannesosassa, käytetään laatumittana. Hieno villa on 17 ja 23 mikronin välillä ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Karkeat, yli 28 mikronin kuidut, voivat pistellä.

 Villan pesuohjeet:
Villavaatteita ei tarvita pestä usein, vaan niitä voi suosiolla raikasta tuulettamalla kosteassa säässä. Villan läpi menevä vesihöyry ottaa lika ja haju mukanaan. Villakuidun ydin imee runsaasti kosteutta samalla kuin kuidun kuori hylkää vettä. Ydin koostuu kahdesta eri solutyyppeistä, jotka imevät eri määrä kosteutta, mikä muodostaa kitkaa. Tämä solujen hankaaminen luo mekaanisen itsepuhdistavan vaikutuksen.

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!