Kuinka villa pestään?

Trude Blekastad, tekstiili-insinööri

Villa on epäilemättä yksi luonnon toiminnallisimmista materiaaleista. Tiesit varmaan villan kyvyn pitää sinut lämpimänä sitomalla ilmaa ohuiden kuitujen luomiin ilmataskuihin, mutta tiesitkö, että villa ei ole eristävää vaan lämpöä säätelevää? Tämän ominaisuuden ansiosta villa pystyy pitämään sinut ihanan viileänä kesällä ja mukavan lämpimänä talvella.

Villa ohjaa kosteuden pois iholta samalla estäen pahojen hajujen muodostumista. Vaikka siis olisit ulkona retkeilemässä hikoillen koko päivän, villavaatteesi eivät haise pahalta. Kaiken kukkuraksi, villa lämmittää jopa kosteana.

Jotta Aclima-tuotteesi olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä, sinun on pidettävä niistä huolta.

Ennen kuin peset vaatteesi, harkitse, vaativatko ne todella pesemistä – ehkä voit vain tuulettaa ne. Villa on itsepuhdistuva materiaali, jota voidaan käyttää useita kertoja ennen kuin se on pestävä, jos vain tuuletat sen jokaisen käytön jälkeen.

Vaatteiden peseminen kuluttaa paljon vettä ja energiaa, joten villavaatteen tuulettaminen säästää ympäristöä ja saa vaatteen kestämään pidempään.

Tahrat ovat ärsyttäviä!

Paras vinkkimme on, että poistat ne mahdollisimman pian, sillä "tuoreet" tahrat on helpompi poistaa. Kun tiedät, mistä tahra on peräisin, sinun on helpompi valita paras tapa päästä siitä eroon. Kun etsit tietoa aiheesta, löydät varmasti monenlaisia vinkkejä, mutta muista, että villavaatteisiin ei saa koskaan käyttää klooripohjaisia tahranpoistoaineita. Lue ohjeet huolellisesti ja huuhtele vaatteet hyvin. Nestemäinen pesuaine on usein hyvä tahranpoistaja!

Konepesu:

Kun peset vaatteen, muista sulkea kaikki vetoketjut ja kääntää vaate nurinpäin. Pese aina samanväristen tekstiilien kanssa. Käytä villaohjelmaa ja villalle sopivaa pesuainetta, kuten esimerkiksi Acliman villashampoota, Aclima Wool Shampoo, joka sopii myös silkille. Aclima Wool Shampoo palauttaa villan luonnolliset hajua estävät ominaisuudet, tekee siitä pehmeän ja elastisen ja suojaa kulumiselta. Tarvitset vain yhden ruokalusikallisen yhtä pesua kohden. Kun villaa hoidetaan ohjeiden mukaan, se säilyttää ominaisuutensa koko elinkaarensa ajan. Acliman villashampoo soveltuu merinovillalle, tavalliselle villalle ja villasekoitteille, luonnollisesti myös muiden tuotemerkkien villatuotteille. Käytä oikea määrä pesuainetta, sillä liiallinen määrä ei tee vaatteista puhtaampia. Mikäli sinulla ei ole villashampoota saatavilla, käy tavallinen shampoo myös hyvin.

Toinen vinkki on olla täyttämättä konetta täyteen vaan vain puolilleen, jolloin kaikki saadaan puhtaaksi. Muotoile vaatteita varovasti, kun ne ovat märkiä, ja aseta sitten kuivumaan narulle tai tasoon. Tasokuivausta suositellaan esimerkiksi raskaammille villavaatteille.

Villan ominaisuuksien ansiosta ne puhdistuvat jopa 30 °C:ssa, mikä säästää myös energiaa. Aclima-villa voidaan pestä 40 °C:ssa, mutta on suositeltavaa pestä se alemmissa lämpötiloissa.

Käsinpesu:

Kaikki Acliman vaatteet kestävät konepesua, mutta hellävaraisuus ei koskaan ole pahasta.

Käytä aina villanpesuun tarkoitettua pesuainetta, vaihtoehtoisesti hiusshampoota tai tiskiainetta, jos on paniikki. Käytä runsaasti vettä. Älä kierrä tai hankaa. Pidä mieluummin pesuvesi kuin vaate liikkeessä ja anna veden virrata vaatteen läpi. Pese haalean lämpimällä vedellä (30-40 °C). Vältä kylmän tai kuuman veden kaatamista suoraan vaatteen päälle. Jos vaatetta on tarpeen nostaa märkänä, nosta pitäen molemmat kädet vaatteen alapuolella, sormet levitettynä suojataksesi vaatetta venymiseltä. Huuhtele kolmeen kertaan haalean kylmässä vedessä (20-30 °C); purista varovasti vesi vaatteesta jokaisen huuhtelukerran välissä.

Pesun jälkeen voit lingota vaatteen koneessa (max 800-900 rpm), mikäli sinulla on sellainen saatavilla. Tämä auttaa poistamaan enemmän vettä (ja siten tekee vaatteista puhtaampia), ja tekee myös kuivumisesta helpompaa ja nopeampaa, ja riski vaatteen venymiselle on pienempi.

Kuivattaminen:

Poista ensin niin paljon vettä kuin mahdollista rullaamalla vaate pyyhkeeseen (tai vastaavaan) ennen tasokuivausta. Näin vältät vaatteen venymistä. Muista, että märät vaatteet ovat raskaita ja olisi hyvä, jos kuivuminen tapahtuisi nopeasti. Vinkkinä annettakoon, että jos sinulla ei ole mahdollisuutta lingota vaatetta koneessa, tai jos olet esim. kastunut läpimäräksi vaelluksella, voit tehdä oman lingon. Aseta vaate verkkoon tai verkkopussiin ja tee siitä ”linko”. Voit samalla testata, kuinka pitkälle saat veden lentämään.

Huolimatta pesumenetelmästä:

  • Älä liota villaa
  • Käytä erityisesti villalle tarkoitettua pesuainetta
  • Älä koskaan käytä klooria sisältäviä valkaisuaineita tai emäksisiä aineita
  • Muotoile vaate haluttuun muotoon linkouksen jälkeen. Jos venytät vaatetta aina vähän pesun jälkeen, se ei pääse kutistumaan
  • ÄLÄ käytä rumpukuivausta
  • Älä kuivata auringossa

Sinun täytyy käyttää julkista profiilia voidaksesi hyödyntää kaikki sivuston ominaisuudet. Lähellä!